U Srbiji 400.000 mališana živi u bedi

U Srbiji na ivici bede, prema zvaničnim podacima, živi gotovo 400.000 dece.
U Srbiji na ivici bede, prema zvaničnim podacima, živi gotovo 400.000 dece.

"Ova deca provode detinjstvo u suzama. Bioskopi, izleti, ekskurzije, rođendani, sve to prolazi pored njih. Roditelji nemaju za osnovne potrebe, a još manje za razne aktivnosti. Željni su novih igračaka, lepe odeće. Sa druge strane većina njihovih vršnjaka ima i mobilni telefon, kompjuter, dok siromašne porodice to ne mogu da omoguće i deca padaju u psihološko-emotivne probleme. Kasnije ih stižu posledice", kaže Jelena Mičić Pantić, pedagog.

Čak i kada ih okolina prihvati, stide se sami sebe

"Dešava se da su drugari solidarni, pa prikupe novac za druga ili drugaricu. Međutim, koliko god deca primala u društvo nekoga ko nosi staru odeću, nema mobilni, ni za užinu, ta deca se stide sama sebe i teško im je. Povlače se u sebe. U posebno su teškom položaju mališani čiji su roditelji bili imućni, a onda ostali bez posla, pa je u kući naglo zavladala nemaština", kaže Mičić Pantić. Nažalost, ističe, postali smo društvo u kojem nema empatije, gladna deca su oko nas, ali ih ne vidimo.

"Deca čiji roditelji imaju novca često potenciraju materijalno. Deca umeju da budu bahata, dolazi do diskriminacije, zadirkivanja, provociranja onih koji nemaju, iako su ta deca često na znatno intelektualno višem nivou od malih buržuja. Potrebno je da roditelji deci ukažu na to da onima koji nemaju treba pomoći. O tome treba da se razgovara i u školi", naglašava sagovornica "Blica". Sve porodice koje žive u siromaštvu na neki način je evidentirao Centar za socijalni rad.

"Kod njih se prijavljuju za novčanu pomoć i narodnu kuhinju. Problem je što ne postoji sistemska pomoć za siromašne porodice s decom. Njima treba naći stalni izvor prihoda. Ako imaju ijednog odraslog radno sposobnog, treba mu naći posao. Nije rešenje dečji dodatak od 2.500 dinara mesečno", kaže za Dragana Soćanin, predsednica beogradskog Udruženja "Roditelj".

Ovom udruženju se prema njenim rečima svakodnevno javljaju roditelji i trudnice koji su ostali bez posla. "Oni su na prosjačkom štapu. Država treba da nam omogući da zaradimo za našu decu. Gušimo se u siromaštvu. Kada ostanu bez posla i bez novca, mnoge je sramota da idu i zatraže pomoć", kaže Dragana Soćanin.

  • LOL

    09.11.2015 12:50
    .........
    Žalosno je da na kraju zbog neodgovornosti "roditelja"i države ima toliko gladne i bose dece koja to nisu zaslužila.Mnogi krive samo državu što po meni nije baš realno. Nije dražava pravila decu niti je tražila od onih koji nemaju i ne žele da pruže deci da ih nekontrolisano rađaju a takvih ima previše. Država je po meni kriva što nema kvalitetno razrađen socijalni program gde će biti podpomognuti i motivisani samo oni koji se trude. Dok će oni koji su do sada živeli na socijalnim jaslama jer ne žele da rade biti kažnjeni oduzimanjem te pomoći dokle god se ne zaposle kao i oduzimanjem dece jer deca ne smeju da ispastaju zbog lenjosti i ne odgovornosti roditelja.Država je takodje kriva sto socijalne službe uopste ne rade svoj posao kao sto ni propisi i zakoni bas ne idu u korist dece. Npr. oduzimanje dece onima koji ih teraju na prosjacenj, prostituciju itd. bi trebalo da bude momentalno reseno cim se takvo dete nadje a ne da se odugovlaci, da gradjani zovu uzaludno socijalnu službu a socijalna služba kad i izadje ne može da oduzme dete takvim monstrumima.Takođe ne bi bilo loše da se uvedu i nekakvi propisi u svrhu kontrole rađanja, jer naprosto nije normalno da se dozvoli da neko ko nema sredstava za sebe rađa 3-4 dece pa posle prosi putem novina i tv-a i krivi državu jer on ne radi niti želi.Nije normalno da se dozvoli određenoj grupaciji ljudi da rađaju decu samo zato da bi iali dodatnu radnu snagu na ulici(prosjačenje, prostitucija)....Spisak je podugačak mogao bih do sutra!
  • novosadjan

    09.11.2015 11:12
    samo ?
  • nsnn

    09.11.2015 10:17
    ...i oni su onda rekli da mi mozemo povecati plate i penzije, al ja sam im rekao NE.
    e pa mi bolje zasluzili ni nismo, i malo je 400 000 , bar milion

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija