Banke vas pitaju da li ste politički eksponirani

Banke pored toga što znaju kakav je bračni status klijenata, koliku kiriju plaćaju i koliko dece imaju, sada klijente pitaju i da li su politički eksponirani.
Banke pored toga što znaju kakav je bračni status klijenata, koliku kiriju plaćaju i koliko dece imaju, sada klijente pitaju i da li su politički eksponirani.

Filip J. tvrdi da su ga upravo to pitali u jednoj banci. Objasnili su mu da potreba za posedovanjem ove informacije ima utemeljenje u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Banka me je pozvala da potpišem neke izmene ugovora i radnica mi je dala da popunim upitnik. Šokirao sam se kada sam naišao na pitanje "Da li ste politički eksponirani?". Smatram da je pripadnost stranci moja lična stvar i ne shvatam zbog čega je banci to bitno. Kada sam zatražio objašnjenje, rekli su mi da je to naložila Narodna banka Srbije zbog straha od pranja novca i da ako ne popunim, mogu da raskinu ugovor sa mnom", rekao je on za "Blic".

U banci sa druge strane tvrde da rade po zakonu.

"U zakonu piše da je banka dužna da utvrdi da li je klijent politički eksponirana ličnost ili ne. Ukoliko jeste, za banku to znači da mora da pribavi podatke o poreklu imovine funkcionera, kao i da sa posebnom pažnjom prati transakcije i druge poslovne aktivnosti funkcionera u toku trajanja poslovnog odnosa. Ukoliko banka utvrdi da je klijent postao funkcioner u toku poslovnog odnosa, dužna je da primeni iste radnje i mere", kažu u banci.

Iz odgovora NBS i iz tog istog zakona, međutim, vidi se da banke često ne razumeju propise, pa preteruju u ažurnosti i pitaju i ono što ne bi trebalo.

"NBS ne propisuje pitanja koja bi banke trebalo da postavljaju klijentima. Zakonom je samo propisano da su banke dužne da upznaju klijenta. Pojam "politička eksponiranost" apsolutno ne postoji u zakonu, već samo pojam "strani funkcioner" pod kojim se, saglasno zakonu, podrazumeva fizičko lice koje obavlja ili je u poslednjoj godini obavljalo javnu funkciju u stranoj državi ili međunarodnoj organizaciji", piše u odgovoru NBS.

  • 12.11.2015 13:37
    @Bankar
    To i nije loše, samo...
    Bolje proveravajte da li je neko politički angažovan, jer kada dodje pravi političar, nećete dobiti prave podatke. Naši političari ČIM ZINU SLAŽU!!!
    Zar od njih hoćete da dobijete istinite podatke???
    A koji od političara, nije na POKVAREN i NEDOZVOLJEN način došao do imovine. Da li zaista mislite da su oni :
    1. Sposobni
    2. Nesposonbi pokvareni i lopovi
    Da su sposobni, ne bi nam grad i država bili u ovakvom OČAJNOM stanju. Pa zato ja glasam za broj 2.
    A vi na sledećim izborima dobro razmislite za koga ćete glasati.
    99% političara je kralo-pretapalo našu imovinu u svoj džep!!! Prema tome, svakom treba ispitati poreklo imovine!!!
  • JustinaNS

    12.11.2015 11:56
    Kako se kotira "beli listić"?
    Molim banke da saopšte kurs "belih listića": klizajući, fiksni, u opadanju, u porastu...
  • devet krugova pakla

    12.11.2015 11:27
    Kakvo je Cicino misljenje o ovome ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.