Voće poskupelo zbog nepogoda

Vremenske nepogode ove godine desetkovale su voće u Srbiji.

Rod nekih voćki, prema podacima Privredne komore Srbije, biće i za 40 odsto manji nego lane. Kako kažu stručnjaci, vlage u zemljištu ima dovoljno, pa bi dodatne kiše samo ugrozile rod i umanjile kvalitet.

"Zbog velikih padavina rod jagoda i trešanja manji je za 30 odsto, dok je malina za 40 odsto manje nego u 2015. godini, naročito u Zlatiborskom okrugu. Kajsija je u vreme cvetanja imala loše vremenske uslove, pa je rod vrlo mali, a samim tim ima visoku cenu u odnosu na prethodne godine. I rod višnjanja je manji za 30 odsto od očekivanog, a kvalitet nije zadovoljavajući. Otkupna cena kretala se od 30 do 40 dinara za kilogram, pa je dobar deo roda ostao neobran", kažu za "Novosti" u Privrednoj komori Srbije.

Stručnjaci Udruženja za poljoprivredu u PKS kažu da vreme neće mnogo uticati na ovogodišnji rod jabuka, šljiva i lubenica. Kako ističu, berba kupina je u toku i red je zadovoljavajući, ali je niska otkupna cena, od 30 do 40 dinara.

"Kiša i vlaga pogodovale su samo razvoju bolesti kod voća. Lubenica će najbolje proći što se tiče rasta i razvoja, ali ne i šećera. Voće je uglavnom uništio grad ili se razvila bolest. Tamo gde je i dobro rodilo, prilično je loš kvalitet. To sve utiče na sveopštu prodaju, preradu i plasman. Ne može da se proda voće koje je udareno gradom, a otkupljivači onda prilično ucenjuju i daju neku smešnu cenu. Prva klasa voća ide u izvoz, ali tu hladnjačari imaju najveću zaradu. Preskupo je i voće na pijacama u odnosu na otkupnu cenu", kaže voćar Armin Tot.

Prema rečima ljudi iz Udruženja, vlaga je stvorila dobre uslove za razvoj biljnih bolesti, pa je moralo da dođe do većeg broja prskanja, što je poskupelo proizvodnju voća.

U Srbiji je pod voćem približno 200.000 hektara i u poslednjim godinama se intenzivno povećavaju površine pod jabukom, kažu u PKS. Prošle godine proizvodnja voća bila je 1.323.401 tona, a vrednost izvoza bila je 583 miliona dolara.

  • ex chapman

    05.08.2016 10:23
    nepogode
    kakve veze imaju nepogode kad svo voće uvozimo? dobro, malo karikiram, ali zar nije sramota da jabuke uvozimo iz argentine a krompir iz kine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.