Subvencije za poslodavce koji zaposle žrtve nasilja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će od 1. januara poslodavci koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, dobijati subvencije i dodao da se priprema lista nedozvoljenih poslova za decu.
On je na okruglom stolu o unapređenju propisa za zaštitu dece od zloupotrebe dečijeg rada istakao da bi finansijska pomoć poslodavcima mogla podstaći žrtve da prijave nasilje. "Problem dečijeg rada u Srbiji ne odvija se u skrivenim halama kao u svetu, već pred našim očima i na ulici. Deca se najviše ekspolatišu u poljoprivredi, građevinarstvu i u sektoru usluga", rekao je Vulin.
 
On je kazao da deca na selu nisu svesna da su žrtve, iako rade poslove koji ne odgovaraju njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima i takav rad doživljavaju kao jedinu strategiju za preživljavanje, jer su tako živeli i njihovi roditelji.
 
"Na ulici okrećemo glavu kad vidimo decu, najčešće romske nacionalnosti, jer prihvatamo brutalnu zabludu da je takav rad normalan za njihovu boju kože", rekao je Vulin.
 
On je objasnio da su socijalne službe 2014. godine registrovale 24 dece, kao "decu ulice", prošle godine 90, a ove već 60. "Uspeli smo da ove godine 12 dece vratimo u porodice. Osnovano je 115 timova koji će raditi na problemu zloupotrebe dečijeg rada. Deci i porodici će se objasniti koja su njihova prava i kako se zloupotrebljavaju i ekspolatišu", rekao je Vulin. Dodao je da je ove godine izvođeno 400 miliona dinara za smanjenje siromaštva i predupređenje dečijeg rada. Vulin je rekao da će prvi korak biti napravljen ako ne okrećemo glavu kad vidimo decu na ulici, ako smo solidarni da to prijavimo i ako osećemo moralnu obavezu da se borimo protiv dečijeg rada.
  • DonJuan

    07.11.2016 22:43
    Majko moja sta sve nece smisliti ove napredne karikature. Da se organizuje olimpijada u gluposti osvojili bi vise medalja nego nasi atleticari, kosarkasi i vaterpolisti zajedno.
  • Nasilnik

    07.11.2016 18:18
    Evo, odmah tučem ženu da bi dobila posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija