Građane Srbije ne brinu sukobi u Makedoniji

U Srbiji se građani ne plaše nekog prelivanja sukoba iz Makedonije, ali generalna percepcija jeste da se Srbija nalazi u neprijateljskom okruženju, kaže Miloš Popović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.
"Radili smo istraživanje da li se građani Srbije plaše ratova na Balkanu u narednih pet godina. Većina se ne plaši, veoma mali broj identifikuje susede kao spoljnu pretnju Srbiji, ali većina smatra da u okruženju Srbija ima više neprijatelja nego prijatelja i većina smatra da je moguć neki sukob sa susedima u narednom periodu, ali se ne plaše izbijanje nekog većeg sukoba na Balkanu", kaže Popović za N1.
 
Govoreći o refleksijama događaja u Makedoniji na područje Balkana, Popović napominje da u ovoj situaciji ne može doći do prelivanja krize, međutim, ako bi izbio građanski rat u Makedoniji moglo bi da dođe do prelivanja izbeglica i prelivanja borbenih dejstava.
 
Popović je ocenio da je veoma važno što su EU, SAD čak i NATO reagovali na krizu u Makedoniji, i upozorili su sve strane da stupe u pregovore i da se što pre formira vlada jer situacija je veoma čudna.
 
"Postoji većina, ali predsednik ne želi da preda mandataru te većine pravo da formira vladu, što je situacija bez presedana. Sve do dogovora da se formira vlada situacija će biti napeta", ocenjuje Popović za N1.
 
Popović kaže da sankcije protiv Makedonije ne bi ni na koji način doprinele razrešenju situacije:.
 
"Nisam od onih koji podržavaju sankcije, jer je potrebno vratititi stvari u institucionalne okvire. Potrebno je ići institucionalnm putem, a ne radikalnim rešenjima, a to uključje i sankcije", zaključuje Popović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.