Banje postale "polumrtav kapital", troma birokratija i dalje koči privatizaciju

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da se hitno mora rešiti pitanje vlasničkih odnosa nad srpskim banjama, koje trenutno predstavljaju "polumrtav kapital".
Banje postale "polumrtav kapital", troma birokratija i dalje koči privatizaciju
Foto: Pixabay
"Imamo preko 300 termalnih izvora, više od 30 poznatih banja, ali moramo da rešimo njihov formalno-pravni status, da država preuzme vlasništvo nad tim banjama", rekao je Ljajić.
 
Upitan zašto do sada to nije učinjeno, ministar kaže da je u većini spornih banja koje čekaju da budu privatizovane, Fond PIO taj koji raspolaže vlašništvom. Da bi država mogla da upravlja banjama, ističe, "očekujemo da Fond u jednoj transparentnoj proceduri prenese pravo na državu", kako bi, kaže, država mogla da sprovede postupak strateškog partnerstva, javnoprivatnog partnerstva ili da proda banje. 
 
"Neke banje će sigurno ostati u državnom vlasništvu ali moramo da omogućimo ulazak privatnog kapitala u njih kako bi se taj vid turizma razvijao", naglašava Ljajić.
 
Podsetimo, od najavljene privatizacije 10 banja nema još ništa, iako je početkom januara izgledalo da bi sve moglo brzo da krene jer je najveći problem sa imovinsko-pravnim sporovima bio rešen.
 
Na spisku su specijalna bolnica Bujanovac, Banja Koviljača, Niška Banja, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska Banja u Kruševcu, "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, "Gejzer" u Sijarinskoj Banji, kao i Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i "Termal" u Vrdniku. U tim lečilištima zaposleno je oko 2.400 radnika.
 
Kako je ranije pisao Sputnjik, Vlada Srbije je početkom novembra prošle godine nadležnim institucijama dala rok od 60 dana da reše imovinsko-pravne probleme koji postoje oko vlasništva nad banjama, kako bi konačno moglo da se uđe u proces privatizacije 10 srpskih banja. Rok je ispoštovan, a od privatizacije i dalje ništa.
 
A sudski sporovi o imovini srpskih banja građenih i sredstvima PIO fonda, odnosno svih koji su participirali u tom fondu, razvlačili su se godinama, tako da je privatizacija započeta još 2008. godine morala da bude zaustavljena.
  • NS

    31.07.2017 08:34
    Budale
    Samo mi prodajemo nase prirodno bogatstvo.
    A onda ce da dodje Slovenac da kupi nase banje ili neki arapin a nas ce da stave u torove da nas lece.
  • Nana

    31.07.2017 08:33
    PIO
    A kad drzava bude oduzela PIO fondu te Banje (kao sto je nama deo penzija) hoce li nam onda vratiti penzije? Zasto nama ostecenim penzionerim, kojima su smanjene penzije, nije omoguceno da boravimo po 10-ak dana u tim SOPSTVENIM kapacitetima. Bar bi "polumrtav kapital" bio manje mrtav!
  • Vladimir

    31.07.2017 08:25
    Vrdnik
    Termal je radio odlično, unutrašnji bazeni su sređeni pre dve godine, spoljašnji prošle, napravljena dva nova dečija bazena, Skoro svaki dan, a vikendom pogotovo, ne možeš šetati Vrdnikom od turista i gostiju. I onda neko kaže "to je mrtav kapital, sve propada, moramo ga dati našem drugaru za siću" i narod guta i klima glavom. A onda kada dođe privatnik na gotovo i podigne cene usluga dva-tri puta, onda će opet biti Pajtić kriv?! No, apsolutna pobeda SNS-a na svim nivoima od predsenika skupštine stanara do predsednika Srbije dokazuje da narod nema problema sa tim, pa uzalud pišem. Tražili ste, uživajte! Ja, na sreću, još uvek imam novca da odem jednom godišnje na more, pa mi ne trebaju ovi bazeni, a i za sada sam dobrog zdravlja, pa mi ne trebaju banje. Vama kojima sve ovo treba, a ipak zaokružite AV, malo prst na čelo kada vam Vrdnik (i druge banje) bude nedostupan zbog toga što ga je neko kupio budzašto, a sada vama naplaćuje bogastvo za malo rehabilitacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija