"Mnoge stranke se formiraju samo da bi bile dobre udavače"

Predstavnik organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je u 52 opštine i grada u Srbiji zabeležen fenomen "preletača".
Taj fenomen je naročito zastupljen nakon lokalnih izbora, a tako se pune redovi vladajućih koalicija.
 
"Došli smo do statistike koja nam govori da je ukupno u 52 grada i opštine zabeležen fenomen preletača, kao i da su svi preletači ušli u vladajuće stranke i time ih ili ojačali ili napravili mogućnost da vladajuće stranke koje su na republičkom nivou u vlasti, budu preslikane u istoj ili većoj meri i na lokalu", naveo je Nedeljkov.
 
Dodao je i da, od ukupno 181 odbornika koji su promenili stranačke boje, ako se govori o gradovima, najviše "preletača" ima u Pančevu 12, u Kragujevcu 11, Merošini 10 i Žablju devet. Nedeljkov ocenjuje da su stranke najčešće ustrojene poput preduzeća, da se mnoge formiraju isključivo da bi bile "dobre udavače", te da postoje i satelitske partije koje, kako je naveo, služe tome da se oslabe protivnici i direktni takmaci velikih stranaka.
 
Politikolog Dušan Vučićević izjavio je da su u Srbiji, naročito kod mladih, izražena antipartijska osećanja, jer se politikom bave "oni sa dna kace".
 
"Otuda i izraženi antipartijski sentimenti u jednom delu srpskog društva, naročito kod mladih i visokoobrazovanih. Kada vidite da se politikom uglavnom bave oni sa dna kace gledate da te iz kace pobegnete", rekao je Vučićević za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE). On je ocenio da je poverenje građana u političke partije na niskom nivou zbog toga što vide da se tu mahom ne radi o interesima društva i građana, već o uskostranačkim interesima koji su najčešće ograničeni na jednu manju grupu ljudi na vrhu stranke.
 
Prema njegovim rečima, ne treba verovati partijama u Srbiji da, navodno, imaju oko milion i po članova. Kaže da uporedni podaci iz relevantnih međunarodnih istraživanja pokazuju da je partijskih članova daleko manje nego što to partije navode.
 
"U poslednjem istraživanju Svetske studije vrednosti iz 2009. godine samo je 2,7 odsto ispitanika u Srbiji izjavilo da sebe smatra aktivnim članovima partija. Moguće je da je taj broj u poslednjih nekoliko godina, istovremeno sa osnaživanjem pipaka partijske države, narastao, ali ne verujem da se radi o prevelikom skoku. Ukupan broj članova partija - aktivnih i neaktivnih - verovatno se i dalje kreće negde između 10 i 12 odsto", kazao je Vučićević.
  • Nikola

    26.08.2017 19:08
    Politka
    Sve ovo nam govori koliko smo mi centralizovana drzava,sto narod jednostavno poveruje u sve sto govore politicari koji su na vlasti.U takvom jednom da napisem jednopartijskom ili dvopartijskom sistemu nema razvoja demokratije,a sa druge strane potrebana je politicka sigurnost u drzavi radi dolaska investitora
  • AleVa

    26.08.2017 15:13
    A CRTA osnovao ili je jedan od iz DS samo da bi uzimali lovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.