EPS izmišlja krađu struje na neispravnim brojilima

U Srbiji postoji oko 3,8 miliona brojila, od kojih je čak od 80 do 90 odsto metrološki neispravno.

Po zakonu bi trebalo da ih zameni EPS, a ne građani kojima je isključena struja zbog navodne neovlašćene potrošnje, koji se time masovno uslovljavaju da bi je ponovo dobili.

Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) uputiće ovih dana na dvadesetak domaćih i međunarodnih adresa niz zahteva koji bi trebalo da obezbede da EPS Distribucija hitno prestane da grubo krši zakone i stiče milionsku protivpravnu korist na osnovu navodne neovlašćene potrošnje, odnosno "krađe struje", od strane građana Niša i okoline, piše Danas.

Ukoliko zahtevi, koji će između ostalog biti poslati Delegaciji EU u Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, ne budu naišli na adekvatnu reakciju nadležnih, UPSS će organizovati niz akcija, od podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih u EPS Distribuciji, do protesta ispred ovog javnog preduzeća.

Ovo je saopšteno na  tribini "Električna energija- javno dobro ili monopol", održanoj u organizaciji UPSS-a i Centra za zaštitu potrošača Forum. Tribina je organizovana nakon serije tekstova u Danasu, koji su navedeni i kao izvor u zahtevima upućenim domaćim i međunarodnim institucijama. List je nedavno pisao da je u Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas najmanje 2.500 porodica ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, a da je neke od njih nemaju po tri i više godina. EPS Distribucija ostavlja bez struje i porodice sa bebama, starima i bolesnima, što zakon zabranjuje.

Radnici Elektrodistribucije najčešće konstatuju navodnu neovlašćenu potrošnju bez prisustva vlasnika brojila, dokaza i zapisnika, a dobar broj građana izražava sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo oni, pošto su, kako kažu, pre ekipa koje su "utvrdile" takvu nepravilnost dolazile ekipe koje su očitavale potrošnju ili proveravale brojilo. Ipak, prema oceni Foruma, najveća zloupotreba je što EPS Distribucija ucenjuje isključene potrošače da će im uključiti struju tek kada budu kupili novo brojilo i platili njegovo izmeštanje, što košta do 150.000 dinara, i obaveza je EPS-a a ne potrošača, kao i kada budu izmirili sva zastarela dugovanja za struju, koja su stara i po desetak godina i dostigla su milionske iznose, a u kojima je pri tom do 60 odsto protivustavnih kamata.

"Po zakonu, metrološki je neispravno svako brojilo koje EPS nije baždario najmanje jednom u 12 godina, i ono treba da bude zamenjeno, a to je obaveza ovog javnog preduzeća. Umesto toga, ono "izmišlja" navodnu neovlašćenu potrošnju od strane građana, i teret zamene nezakonito prebacuje na njih, a usput pokušava da naplati i zastarele dugove za struju, koje zbog zastarelosti ne može da naplati na sudu", kaže za Danas Profir Živković, pravni savetnik u Centru za zaštitu potrošača Forum.


Na tribini UPSS-a je rečeno i da niški Osnovni i Viši sud najšešće presuđuju "u korist EPS Distribucije", navodeći da se u čak 70 odsto slučajeva odbijaju predlozi za određivanje privremene mere, odnosno privremeno priključenje struje dok traje sudski postupak. Neki od građana su zbog takve sudske prakse pokrenuli postupke pred Ustavnim sudom i najavili postupke pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

EPS Distribucija je, inače, u odgovorima na pitanja Danasa ocenila da se isključenje struje po osnovu neovlašćene potrošnje sprovodi po zakonu, a da takva isključenja nisu masovna, pošto je "u celoj Srbiji od početka godine isključeno svega 2357 objekata čiji su vlasnici fizička lica". Građani Srbije kojima je isključena struja zbog neovlašćene potrošnje podneli su samo 78 prigovora u kojima zahtevaju privremeno uključenje.

Od tog broja EPS Distribucija je priključila 21 potrošača, "i to ne privremeno, nego trajno". U Srbiji je od početka godine samo 51 građanin pred sudom podneo predlog za određivanje privremene mere, odnosno privremeno uključenje struje, a od tog broja usvojeno je više od polovine predloga (28), navodi se u njenim odgovorima.

  • Nislija

    28.08.2017 19:23
    Vojvodjanska propaganda
    @*Petar Milivetar
    Čuj ovog stručnjaka Petra mikromozga , i njegov stav "kradu struju od juznosrbijanaca da bi isti ti juznosrbijanci imali besplatnu struju" ??!! Tako ispada kada ne pročitas tekst nego lupas jer tebe lupaju kompleksi od juznjaka.

    @Eps Ns odakle vam ta informacija da je Niš najgori po tom pitanju? Šta ćemo sa Preševom i Sandžakom? Nego njih ne dirate jer su to vaši prijatelji koji na to imaju demokratsko pravo. A koliko su i tvoji iz NS Eps-a preposteni pokazuje komentar "*SIME"

    @ Banderash Meni je magnet ispravan :):) a vi vaše magnete donesite na bazdarenje u EI Niš dajemo popuste za "redovne platiše" iz Vojvodine.
  • SIMA

    28.08.2017 15:03
    Kroz ovaj "pakao" i ja prolazi
    Kroz ovaj ,,pakao" ni kriv, ni dužan prolazim od 14. juna 2015. g. ! Došli, skunuli sat (ja nisam bio prisutan) navodno skinute plombe i prespajani neki mostovi (a zamislite najsavremeni digitalni sat ,,Sagem" sa daljnskim očitavanjem) i ja na 40 ° ostao bez struje. Za 2 dana su mi privremeno priključili nakon moje kriv. prijave OJT protiv NN lica. Potom sam protuv EPS-a podneo Sudu tužbu sa zahtevom za izdavanje privremene mere ,,zabrane iskljucenja struje do okoncanja sudskog postupka" i Sud je pozitivno resio moj zahtev. Potom su protiv mene podneli kriv. prijavu za krađu struje u pokusaju i sada je sudski postupak u toku. Obracao sam se svima za pomoc: Udruženjima za zaštitu potrosača, inspekcijama, OJT... i jedino ko mi je pomogao je Republučki ombudsman Saša Janković koji je utvrdio brojne nepravilnosti u radu EPS-a i dao im preporuke da to otklone ! Ovo je pakao kada ni kriv, ni dužan moraš da dokazuješ nevinost (a teško je dokazati) ! Ne dao Bog nikom ovo, pa ni najvećem neprijatelju !!!
  • Banderaš

    28.08.2017 10:57
    Ma da kako da ne...
    Nišlije, proverite, možda vam je neispravan magnet...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.