Episkop Irinej: Mihajlovićeva podržala Hertu Miler

Episkop bački Irinej poručio je u saopštenju da je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović "potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu".
Kako se navodi u saopštenju, motivacija ministarke da patrijarhove reči o deci i rađanju "izvrće i stavlja u kontekst ratnih stradanja", nije politička. 
 
"Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika. Nažalost, brzopleta lakoća sa kojom svisoka kritikuje poglavara Srpske pravoslavne crkve može se tumačiti i kao njena otuđenost od te crkve, crkve njenih predaka. To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom slučaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa", navodi episkog bački.
 
Episkop bački je stao iza reči patrijarha Irineja kojima se "preporučuje našim materama da su dužne da rađaju decu, po božjem blagoslovu i daru datom majkama", kako bi na taj način ostali u istoriji.
 
Na tu izjavu patrijarha, podsećamo, reagovala je Zorana Mihajlović koja je, između ostalog, i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, poručivši da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće. Ona je reagovala nakon izjava patrijarha i mitropolita Amfilohija koji je digao buru rečima da su "Srpkinje abortusima ubila više dece nego Hitler".
 
"Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima", poručila je ministarka.
  • pravoslavac

    27.10.2017 21:50
    pihtije i zene
    Vladika koji baca kletve na vernike zbog pihtija i ovako vređa jednu zenu, govori jezikom satane. Neka ga dragi Bog vrati pravoslavnoj dusi i mudroj besedi, da ne sramoti svoju crkvu i svoj narod.
  • korak napred

    27.10.2017 20:17
    tri koraka nazad
    autoriteti iz ranog sredneg veka:
    SPC je odavno izgubila orijentaciju...mesa se usve i svasta, izivljava se na rucun vernika, ismejava svakog kriticara, ne dozvoljava diskusije, NE POMAZE SIROMASNE, ne trpi humanitarni rad poput caritasa ili diakonije, ne otvara zabavista, bolnice, staracke domove, NE DAJE NIKAKVU FINANSIJSKU POMOC INVALIDIMA RADA/RATA, jeziva egomanija! SPC ocekuje da se samo njoj sve MORA PODREDITI!!! vladike su odlepie totalno, mesaju "babe i zabe"...kakve veze ima Frau Müller i Frau Mihajlovic !?, dokle ce ova "profesionalna deformacija" vladika dovesti; jos se uvek ne vidi kraj jednoj incestoidnoj, coravoj, kacavendizaciji vernika...w.
  • m

    27.10.2017 18:39
    "preporučuje našim materama da su dužne da rađaju decu, po božjem blagoslovu i daru datom majkama"
    -malo mi perverzno ovo sto njih dvojica pozivaju svoje matere da radjaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.