Za IT prekvalifikaciju 12.300 kandidata za 900 mesta

Na konkurs za prekvalifikacije za IT sektor u Srbiji javilo se više od 12.300 kandidata, od kojih će biti odabrano 900 i obučeno za programere, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.
Za IT prekvalifikaciju 12.300 kandidata za 900 mesta
Foto: Pixabay
Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović rekao je da će kandidati, od kojih su 65 odsto muškarci, a 35 odsto žene, proći testove da bi se utvrdilo da li imaju sklonost prema informacionim tehnologijama.
 
Fakultet je završilo 52 odsto prijavljenih, a 48 odsto srednju školu ili pohadja studije. Prosečna starost prijavljenih je 33 godine, većina je mladja od 35 godina, a 61 odsto kandidata je nezaposlen. 
 
Posle testiranja, 900 odabranih dobiće priliku da tokom obuke koja će trajati tri do šest meseci savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, .Net i C. Proces selekcije biće završen do kraja godine.
 
Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbedjivanja kadrova IT sektoru. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.
  • mile

    07.11.2017 19:52
    Ja bas sada prelistavam neku malo detaljniju knjigu o objektno-orijentisanom programiranju koja ima 1300 strana. Kostala me je 0 dinara. Bas me zanima koliko ovaj kurs za prekvalifikaciju pokrije ove teme. U jednom folderu cuvam desetak knjiga koje jos nisam procitao i sve zajedno imaju sigurno preko 5000 strana o razlicitim tehnologijama koje planiram da pokrijem u svom diplomskom na IT faksu. Ni jedan kurs ne moze da pretvori coveka u programera. Takvi ljudi se bave time iz ljubavi i sami nauce posao. Sve je besplatno na internetu.
  • Programer

    07.11.2017 19:43
    Strasno
    Koje je ovo poturanje ove vlade! Koja je ovo degradacija IT sektora! Sta znaju nazadnjaci nego sve da pokvare i uniste!!!!!
  • sho

    07.11.2017 18:29
    Za tri meseca da nauci C neko ko se nikada nije bavio programiranjem, fantasticno!
    Sledece godine verovatno kolonizacija Marsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".