Bez uslova za konkurentno tržište struje

Iako je Agencija za energetiku izdala dosad 65 licenci za prodaju struje komercijalnim kupcima u Srbija, tim poslom u praksi bavi se svega pet kompanija, a apsolutni "gospodar" sa tržišnim procentom od 98 odsto je Elektroprivreda Srbije.
Bez uslova za konkurentno tržište struje
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, poznavaoci prilika na tržištu struje u Srbiji ističu da je osnovna prednost EPS-a u odnosu na druge trgovce to što je istovremeno i proizvođač i trgovac strujom, te da kao veliki prodavac ima mogućnost da sprovodi nisku cenovnu politiku. Dok je na papiru konkurencija daleko brojnija, u suštini se broj takmaca EPS-a svodi na četiri imena. To su EFT, Nova Commodities, slovenački GEN-I i hrvatski HEP.
 
U EFT-u navode da je agresivan cenovni pristup osnovni razlog za to što EPS u segmentu prodaje struje komercijalnim potrošačima kontroliše čak 98 odsto tržišta.
 
"To znači da je EPS odlučan da zadrži svoj primat na taj način što nudi niske cene struje bez obzira što mu to donosi nižu zaradu. Daljim približavanjem ulaska Srbije u Evropsku uniju, EPS će biti obavezan da konačno izvrši razdvajanje proizvodnje i snabdevanja, čime će se steći uslovi za konkurentnije tržište. Ovo ne znači da bi se cena električne energije time smanjila ili povećala za krajnjeg kupca, već samo da bi oni uvek dobijali najkonkurentnije tržišne cene. Između ostalih razloga, trenutni EPS-ov unikatni portfolio proizvodnje i snabdevanja im omogućava da najčešće daju bolje ponude od ostalih snabdevača", poručuju u ovoj kompaniji za Danas.
 
HEP je jedna od kompanija koja je odlučna da posluje regionalno, pa tako snabdeva gradove kao što su Valjevo i Kraljevo u Srbiji. Najavljuje se i da bi HEP mogao da kupi termoelektranu "Stanari" u BiH i na taj način da se pozicionira kao značajan igrač na regionalnom tržištu.
 
"HEP je dosad već učestvovao u snabdevanju krajnjih kupaca u Sloveniji i BiH, a sada i u Srbiji. Iako su proizvodnja i snabdevanje u svakoj elektroprivredi odvojeni sektori, HEP-u bi odgovaralo da obezbedi dugogodišnji stabilni izvor električne energije kao što je termoelektrana "Stanari". Što se tiče dolaska novih, pa i stranih snabdevača u Srbiju, to može da rezultira samo benefitom za krajnjeg kupca", zaključuju u EFT.
  • Недељко

    02.12.2017 07:19
    Луксуз
    Ма то је супер и Европа и слободно тржиште, али укините акцизу на струју прво.
  • ste

    01.12.2017 11:26
    EPS
    Kako to EPS drži nisku cenu kada cenu EPSu diktira država

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija