Beogradska uprava postupiće po nalogu poverenika u vezi sa senior karticama

Uprava grada Beograda postupiće po upozorenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koje je uputio povodom nezakonitosti i nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru akcije "Senior kartice", objavljeno je danas na sajtu poverenika.
Gradska uprava je poverenika obavestila da je Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, izdat nalog da JMBG građana učini anonimnim, kao i da se ubuduće pristupnice štampaju bez navedenog podatka, kao i da će svim "punktovima" biti dostavljeno odgovarajuće uputstvo.
 
U izjašnjenju se takođe navodi da će svim punktovima biti dostavljeno uputstvo da se prilikom prijema popunjenih obrazaca penzionerski status obavezno konstatuje na osnovu verodostojnog izvora, kao i da se na takav način dobijeni podaci upotrebljavaju "isključivo u svrhu obrade koja je dozvoljena".
 
"Ostavljajući, bar ovom prilikom, po strani, sve logističke, materijalne, finansijske i druge probleme koji su se mogli i morali izbeći, kao i pitanje realnosti otklanjanja svih eventualno štetnih posledica, poverenik ovakvu reakciju Uprave ocenjuje kao očekivanu", naveo je poverenik Rodoljub Šabić.
 
Istovremeno, poverenik podseća da je svojevremeno, kada je pokrenuo postupak nadzora povodom nedozvoljene obrade podataka o ličnosti u slučaju "Senior kartice", to bilo propraćeno neodgovornim i nekompetentnim izjavama nekih gradskih čelnika u kojima su totalno neprimerenim manirom i rečnikom, iznošene uvrede i insinuacije na račun poverenika, i tvrdnje, očigledno bez osnova, da je "sve rađeno po zakonu".
 
Poverenik je još jednom ocenio da su te reakcije gradskih čelnika bile primer nerazumevanja sopstvene uloge i odgovornosti i da se takvim i sličnim reakcijama direktno dovodi u pitanje ostvarivanje principa zakonitosti, elementarnog u svakom uređenom društvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija