Rezultati izbora u Beogradu: SNS 44,9%, Đilas 18,8%, Šapić 9,3% i SPS i JS 6,1%

Građani Beograda, Sevojna, Aranđelovca i Bora glasali su danas na lokalnim izborima u tim gradovima.
Na izborima u prestonici pravo glasa imalo je 1.606.931 birač na 1.185 biračkih mesta.
 
23:40
 
Podaci Ipsosa na osnovu 99 odsto obrađenih glasačkih listića: SNS - 44,9 odstoDragan Đilas - 18,8 odsto, Aleksandar Šapić – 9,3 odsto i SPS-JS – 6,1 odsto glasova. Ostale liste ostale su ispod cenzusa: DJB - Dveri – 3,8 odsto, Ne davimo Beograd – 3,5 odsto, Ljubiša Preletačević Beli – 2,3 odsto, SRS – 2,4 odsto.
 
23:10
 
Podaci Ipsosa na osnovu 98 odsto obrađenih glasačkih listića: SNS - 44,8 odstoDragan Đilas - 18,8 odsto, Aleksandar Šapić – 9,4 odsto i SPS-JS – 6,1 odsto glasova. Ostale liste ostale su ispod cenzusa: DJB - Dveri – 3,9 odsto, Ne davimo Beograd – 3,5 odsto, Ljubiša Preletačević Beli – 2,3 odsto, SRS – 2,4 odsto.
 
22:40
 
Podaci Ipsosa na osnovu 90,6 odsto obrađenih glasačkih listića: SNS - 45 odsto, Dragan Đilas - 18,8 odsto, Aleksandar Šapić – 9,1 odsto i SPS-JS – 6,1 odsto glasova. Ostale liste ostale su ispod cenzusa: DJB - Dveri – 3,9 odsto, Ne davimo Beograd – 3,5 odsto, Ljubiša Preletačević Beli – 2,4 odsto, SRS – 2,4 odsto, DS – 2,2 odsto, DSS – 1,1 odsto.
 
 
Lista Aleksandra Vučića će u skupštini Beograda imati 64 od ukupno 110 odborničkih mesta, Đilas će imati 26, Šapić 12 i SPS i JS 8 odbornika.
 
22:10
 
CRTA je saopštila da je na osnovu 81 odsto obrađenog rezultat sledeći: SNS - 44,9 odsto, Dragan Đilas - 19 odsto, Aleksandar Šapić - 8,8 odsto, SPS i JS -  6 odsto. Sve ostale liste su ispod cenzusa.
 
 
CRTA je saopštila da je izlaznost bila 50,8 odsto.
 
22:00
 
Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da su građani na miran i demokratski način izašli na izbore "uprkos brojnim pritiscima". Prema njegovim rečima, "pokazano je istinsko demokratsko lice naše zemlje".
 
"Mnogi su pričali da promene počinju, samo ne znam na koje su to promene mislili", naveo je Vučić.
 
On je istakao da je lista oko SNS osvojila više od 45 odsto glasova u Beogradu. Kako kaže, o tome ko će biti na kojoj funkciji će se pričati narednih dana. Osim toga, Vučić je istakao da je kampanja bila "užasno prljava" i da će o tome pričati narednih dana.
 
Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da je koalicija SPS i JS ostvarila značajan rezultat na beogradskim izborima. On je dodao da su SPS i Jedinstvena Srbija uspele da sačuvaju biračko telo.
 
"Mislimo da smo mogli i više, da ali smo ostvarili značajan rezultat, u jednom cunamiju smo uspeli da opstanemo i zadržimo naš status", rekao je Dačić. 
 
On je čestitao svojim saradnicima i konstatovao da je koalicija SPS-JS osvojila više od 50.000 glasova. 
 
"To je pokazatelj da je naša koalicija izdržala sve testove vremena", istakao je Dačić i dodao da je zadovoljan zbog rezultata u drugim opštinama.
 
Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da atmosfera u kojoj je tekla izborna kampanja nije dobra za društvo. Ipak, on je rekao i da je "kampanja najmanji problem, jer živimo u sistemu koji je takav-kakav i ne dozvoljava ti da pokažeš šta znaš i umeš".
 
"Mi sa Novog Beograda smo to najbolje osetili... Tu je pitanje te Beogradske hronike, koja je u medijskom smislu simbol grada Beograda. Moža dočekam sledeće izbore da tamo nešto opet kažem", naveo je Šapić.
 
Kako kaže, takva atmosfera nije dobra. 
 
"Oni koji prave tu atmosferu... To nije dobro za društvo, obiće im se o glavu. Trudio sam se da na jedan drugačiji način komuniciram, da ukazujem na to što mi se ne sviđa, ali da ne širim mržnju", istakao je Šapić. 
 
"Voleo bih da predsednik održi obećanje i da pusti nas da se takmičimo za mesto gradonačelnika. Sada smo glasali za odbornike u Skupštini grada, a bilo bi fer da smo se takmičili sa ljudima koji su vodili Beograd....Kada je neko na ovim izborima nosilac liste, a ima prilike da se viđa sa Putinom, Merkelom, a ja ne mogu na telefon da dobijem Žiku iz Sopota jer su mu rekli da mi se ne javlja. To nije baš ravnopravno", dodao je on. 
 
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je večeras da je ova lista postigla loš rezultat i da nije uspela da sredi lošu vlast u Beogradu. On je naveo da će ova lista izvući pouke iz svog neuspeha i čestitao opozicionim listama koje su prešle cenzus.  
 
Prva na listi DS-a Vesna Rakić Vodinelić, rekla je da koalicija nije prešla cenzus i da je doživela ozbiljan poraz. Ona je navela da je sada vreme da podnese odgovornost za neuspeh i da stranci predstoji ozbiljno preispitivanje.
 
Šutanovac je naveo da ne beži od odgovornosti i da će narednih dana o svemu biti reči na organima stranke. On je podsetio da su se kandidati ove liste našli čak i na listama kontrolora drugih stranaka.
 
Kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas je nazvao beogradske izbore najnepoštenijim do sada. On je istakao da su "postojali fantomski Beograđani".
 
"Ne znam rezultate izbora, ali sam siguran u ono o čemu smo pričali, da je volja za promenom vlasti velika. Da li će se desiti sada, pored ove krađe, ali će sigurno uticati i na to da li će opozicione liste preći cenzus. Mi ćemo od sutra pozvati sve ljude koji žele promene da se pripremimo za izbore, verovatno 2020. godine, ali možda i ranije", rekao je Đilas. 
 
Dodao je i da ljudi okupljeni oko njega ne smeju da dozvole sebi rizik da izgube nijedan glas, a potom se direktno obratio Aleksandru Vučiću. 
 
"Trebaće nam manje vremena da te smenimo sa vlasti nego što je tebi trebalo da me smeniš u Beogradu", naveo je Đilas.
 
21:30
 
Podaci Ipsosa na osnovu 70,3 odsto obrađenih glasačkih listića: SNS - 45,1 odsto; Dragan Đilas - 18,8 odsto, Aleksandar Šapić - 9 odsto; SPS i JS - 6,1 odsto, dok su ostali ispod cenzusa. 
 
Na izbore je, prema Ipsosu, izašlo 51,4 odsto glasača.
 
21:10
 
Podaci Ipsosa na osnovu 51 odsto obrađenih glasačkih listića: SNS - 44,9 odstoDragan Đilas - 18,7 odstoAleksandar Šapić - 9,1 odstoSPS i JS - 5,6 odsto, DS - 2,2 odsto, SRS - 2,4 odsto, DJB-Dveri - 3,8 odsto, Beli - 2,5 odsto i Ne davimo Beograd - 3,7 odsto.
 
Prema trenutnim rezultatima, cenzus će preću samo četiri liste, a 110 odborničkih mesta biće podeljeno na sledeći način: SNS - sa 64 odbornika, Dragan Đilas - 26, Aleksandar Šapić 12 i SPS 8 odborničkih mesta.
 
20:50
 
Prvi rezultati Ipsosa na osnovu 25 odsto obrađenih listića. 
 
SNS - 45,3 odsto, Dragan Đilas - 18 odsto, Aleksandar Šapić - 8,7 odsto, SPS - 6,1 odsto, DS - 2,2 odsto, SRS - 2,6 odsto, DJB-Dveri - 3,6 odsto, Beli - 2,7 odsto i Ne davimo Beograd - 3,6 odsto.
 
20:00
 
Birališta na lokalnim izborima u Beogradu, Boru, Aranđelovcu i Sevojnu, zatvorena su u 20 časova.
 
Kako je saopštila CRTA, od 16 do 19 časova zabeležen je porast nepravilnosti na biračkim mestima sa šest na osam odsto. Izvan biračkih mesta, takođe, su zabeležene nepravilnosti, odnosno kršenja zakona u jednom procentu posmatranih biračkih mesta. U pitanju su slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta. Istovremeno, na sedam odsto biračkih mesta zabeležene su pojave ispred biračkih mesta poput vođenja evidencije birača i grupnog dovođenja birača na glasanje. Ove pojave nisu zakonski regulisane ali se mogu tumačiti na različite načine - kao dobra stranačka organizacija, ali mogu i ukazivati na pritiske na birače, zaključuje CRTA posmatračka misija.
 
19:10
 
Do 19 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu Beograda je izašlo ukupno 48,2 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Kako su dodali, statistička greška je +/- 0,4 odsto.
 
Prema Cesidu, do 19 časova glasalo je 48,4 odsto birača.
 
18:00
 
Cesid je saopštio da je do 17 časova glasalo 41,2 odsto birača.
 
16:15
 
Do 16 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 36,9 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Dodaju da je statistička greška iznosila +/- 0,3 odsto.
 
Takođe, u poslednja dva sata u dva slučaja ugrožena je bezbednost Crtinih posmatrača.
 
Incident ispred biračkog mesta na Novom Beogradu desio se kada je nepoznati muškarac fizički napao člana posmatračkog tima Crte tokom posmatranja dešavanja ispred biračkog mesta. Napad se desio kad su Crtini posmatrači pokušali da dokumentuju vođenje evidencije birača ispred biračkog mesta i potencijalne kupovine glasova. Nepoznata muška i ženska osoba, koje su kod sebe imale spiskove, najpre su verbalno nasrnule na dvočlani tim Crte, a zatim je muškarac udario u glavu Crtinog posmatrača i zatim ih oboje polio vodom. Crtini posmatrači nisu teže povređeni, a slučaj je prijavljen policiji.
 
Drugi incident se desio posmatraču Crte na biračkom mestu na Zvezdari koji je otkrio da se vodi paralelni spisak birača na biračkom mestu, što je protiv izbornih procedura. Kada je posmatrač pokušao da dobije dodatne informacije od članova biračkog odbora o tome, članovi biračkog odbora su se vidno uznemirili i počeli da viču, nakon čega je nastalo i komešanje. Nakon toga Crtin posmatrač je napustio biračko mesto, jer je procenio da mu je bezbednost ugrožena.
 
15:45
 
IPSOS stratedžik marketing izneo je nove procene izlaznosti na izborima za Skupštinu Beograda, po kojima je na birališta do 15 časova izašlo 32,7 odsto birača.
 
15:20
 
Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK), do 14 časova na beogradske izbore izašlo je 28,08 odsto birača, a nisu uočeni ozbiljniji problemi. Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je da je ova izlaznost otprilike ista kao što je bila u ovo vreme na parlamentarnim izborima 2014. godine.
 
 
15:00
 
Prema podacima Cesida, do 14 časova glasalo je 28,7 odsto birača za odbornike Skupštine Grada Beograda.
 
Kako je saopštila CRTA, zabeleženi su i pojedinačni incidenti koji su se desili van biračkih mesta. Radi se o grupnom dovođenju birača na glasanje i vođenju evidencije birača ispred biračkih mesta od strane nepoznatih osoba a sve se dešavalo u koordinaciji sa članovima biračkih odbora.
 
13:57
 
Do 13 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 23,2 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila  +/- 0,3 odsto.
 
13:09
 
Inicijativa Ne davimo Beograd poručuje da je utvrdila povrede biračkih prava građana - vođenje paralelne evidencije glasača na više biračkih mesta u toku pre podneva iz gotovo svih opština koje pokriva. U pokušaju sprečavanja ove prakse, kontrolori i građani koji su na povrede ukazali su napadnuti, poručuju u inicijativi.
 
"Na biračkom mestu broj 66 na Zvezdari, MZ Novo Mirijevo 2, oko 11 došlo je do incidenta prilikom kog je fizički nasrnuto na glasača koji je ukazivao na vođenje paralelnog spiska od strane članova biračkog odbora. Glasač koji je zahtevao da se prekine sa vođenjem paralelnog spiska prvo je tražio da se prestane sa tim, zatim se obraćao predsedniku biračkog odbora, koji takođe nije reagovao, pa je zahtevao da se na biračko mesto pozove policija. Na zahteve da se pozove policija predsednik biračkog odbora ga je uhvatio za ruku i rekao 'ja sam policija'. Na snimku koji je napravljen jasno se čuje članica biračkog odbora koja je vodila paralelnu evidenciju kako predsedniku biračkog odbora govori da joj je izvesni 'Vlada tražio da to radi' što ukazuje da predsednik biračkog odbora ima saznanja o kojoj se osobi radi i da se nezakonito vođi dodatna evidencija birača", navode u inicijativi.
 
Vođenje paralelnog spiska ukazuje da je došlo do povreda slobode izbora. 
 
"Paralelni spiskovi se prave kao vid kontrole lica od kojih se očekuje glas za određenu listu, kako bi se kasnije mogli nagraditi, odnosno sankcionisati oni koji su glasali, odnosno izostali sa glasanja. Samim pravljenjem paralelnog spiska čini se krivično delo iz čl. 156. st. 3. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina", kažu u "Ne davimo Beograd".
 
 
12:22
 
U odnosu na predsedničke izbore 2017. godine izlaznost do 10 časova je manja za 2,79 odsto, a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto.
 
Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka zabeležili do 10 časova da je na pet odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti poput vođenja paralelnih evidencija birača van biračkog spiska na samom biračkom mestu kao i korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača kao i nepoštovanje procedure ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju na početku glasanja, glasanje bez ličnih isprava.
 
Na jedan odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta.
 
 
10:34
 
Do 10 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno sedam odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila  +/- 0,1 odsto.
 
09:40
 
Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, saopštila je CRTA posmatračka misija.
 
"Ukupno 94 odsto biračkih mesta otvoreno je na vreme, tri posto otvoreno je pre vremena, dok je tri odsto otvoreno sa zakašnjenjem. Nema slučajeva da biračka mesta nisu otvorena. Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka javljaju da je vreća sa izbornim materijalom bila osigurana zatvornicom prilikom prijema na 99 odsto biračkim mestima. Na manje od jedan odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja. Ukupno 96 posto biračkih mesta u Beogradu je pripremljeno u skladu sa propisanim procedurama. Na 89 odsto biračkih mesta su zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora", navode u CRTI.
 
Na otvaranju 83 posto biračkih mesta su bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora.
 
Ukupno 53 posto biračkih mesta nije dostupno za osobe sa invaliditetom širom Beograda. Oko 95 odsto biračkih mesta ima obezbeđene uslove za rad biračkog odbora.
 
Nepravilnosti koje su do sada zabeležene su samo pojedinačni, izolovani slučajevi i nisu širih razmera, pa se ne mogu smatrati trendom, zaključuju posmatrači.
 
Biračka mesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju se u 20 sati. 
 
U toku je predizborna tišina, koja traje do zatvaranja birališta i tokom koje je zabranjeno isticanje simbola na biračkim mestima i u prečniku od 50 metara od biračkog mesta. 
 
Tokom predzborne tišine, liste ne mogu da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže.
 
Za 110 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu bore se 24 izborne liste.
 
U Sevojnu će za neku od četiri izborne liste moći da glasa 5.882 birača, na pet biračkih mesta. Skupština opštine Sevojno broji 15 odbornika. 
 
Na lokalnim izborima u Aranđelovcu učestvuje šest lista, a pravo glasa ima 37.711 birača. Aranđelovačka skupština ima 41 odborničko mesto. 
 
U Boru na birališta može da izađe 43.838 građana, koji biraju među osam izbornih lista, za 35 odborničkih mesta. 

Komentari 119

  • Ujedinjena opozicija

    07.03.2018 17:54
    Jedino rešenje
    Ovo je pravi znak opoziciji, da je pobeda vrlo moguća, pod uslovom ujedinjenja - novi DOS.
    Zbir svih glasova opozicije je ozbiljna cifra, koja uz sinergiju (ljudi vole slogu i ujedinjavanje) donosi sigurnu pobedu na parlamentarnim izborima.
  • Gradjanin

    06.03.2018 09:36
    Ruzan san
    Na snimku se jasno vidi da je zena sa desne strane stavila beli papir ispod klupe,stola za kojim sedi,gde se stavljaju skolske torbe.
    Kasnije neki muskarac dodaje sasvim drugi papir sa poda.
    nije mi jasno kako predsednik glasackog odbora nije zatrazio papir da vidi o cemu se radi?
    Kako svi koji sede sa tim istim zenama nezainteresovano cute na to sta se radi?Sta ce biti mera protiv zena koje su vodile paralelni spisak?Zasto je crnokosa,dugokosa zena napustila prostor pre dolaska policije?
    Uzas kakav javasluk i podmetacina!
    Moja generacija nije vaspitana da mulja i krade tako da ovaj snimak za mene je kao naucno fantasticni film kao i cela situacija i ljudi od pre 5 godina na vlasti.
    Zelim da izadjem iz tog bioskopa ili da se probudim i da shvatim da je to bila nocna mora i ruzan san!
  • poks

    06.03.2018 07:46
    opala
    joj da hoće popucati ta bulumenta....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija