Prvih 20 tona govedine kreće iz Srbije u Tursku

Prvih 20 tona srpskog goveđeg mesa krenuće danas za Tursku, čime je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje.
Prvih 20 tona govedine kreće iz Srbije u Tursku
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici "Zlatibor Čajetina" koju su Turci izabrali za realizaciju ovog posla. Njihova ukupna neto težina je 20.400 kilograma. Urađene su sve veterinarske provere, a pre toga je sanitarna inspekcija pregledala sve pogone klanice koja je zadužena za realizaciju ovog posla.
 
Goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera.
 
Nakon dugih priprema na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika naći će se i srpska govedina, za koju se veruje da će svojim kvalitetom osvojiti Tursku, a reč je o količinama koje podrazumevaju sveže, rashlađeno ili smrznuto goveđe, odnosno juneće meso.
 
Sporazumom o slobodnoj trgovini predviđeno je da se bez carina izvezu i drugi proizvodi, poput sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, ali i suncokretovog semena. U tom paketu je i izvoz zrna soje, preparata za ishranu životinja, hrane za pse i mačke.
 
Turska je odobrila Srbiji i izvoz mantija, a udvostručuju se postojeće kvote za izvoz graška, pasulja, boranije, kukuruza šećerca i suvih šljiva.
  • /

    05.03.2018 15:41
    /
    od svinja za austriju do govedine nazad u tursku
  • Обсервер

    05.03.2018 09:37
    Грешка
    Према Закону о безбедности хране, санитарна инспекција нема надлежност за преглед објеката за производнју и промет меса. Молим јавност да не прихвата погрешне информације, мада је 021 само пренео текст.
  • Imate li dušu?

    05.03.2018 09:17
    Loša karma
    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=7

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija