Petković: Ako UN zabrani, Srbija prekida izvoz oružja u Kamerun

Direktor "Jugoimport SDPR" Jugoslav Petković izjavio je da, ako Ujedinjene nacije utvrde da su kamerunski vojnici izvršili genocid, obustaviće izvoz naoružanja i vojne opreme u ovu zemlju koja neće više biti na beloj listi, a tada ni Srbija neće izvoziti naoružanje u Kamerun.
"Poslednji put mi smo imali izvoz u Kamerun pre više od godinu dana i videćemo da li ćemo ugovor obnoviti", rekao je Petković za "Blic".
 
On je objasnio da "postoji jasna procedura koju sve domaće firme moraju da ispoštuju pre izvoza".
 
"Svako naoružanje i vojnu opremu pre izvoza kontrolišu policija, Bezbednosno-informativna agencija, Vojno-bezbednosna agencija, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane, pa tek onda Ministarstvo trgovine izdaje dozvolu", kazao je Petković.
 
Direktor "Jugoimport SDPR" je naveo da dokle god je Kamerun na takozvanoj beloj listi, što znači da nema blokadu Ujedinjenih nacija na uvoz naoružanja i vojne opreme, Srbija će moći da izvozi u ovu zemlju bez obzira na izjavu istražitelja za kontrolu oružja u organizaciji "Amnesti internešenel" Patrika Vilkena prema kojem Srbija treba da obustavi dalji izvoz oružja u Kamerun.
 
Vilken je izneo tvrdnju da bi Srbija to trebalo da uradi zbog "uverljivih dokaza da su vojnici koristili puške M21 napravljene u 'Zastavi' za izvršenje užasnog i nazakonitog pogubljenja dve žene i dvoje dece".
 
Ljajić: Svi ugovori o prodaji oružja Africi komercijalni
 
Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter, odbacujući tako tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija prodaje i poklanja oružja u Africi koristeći ga kao diplomatsko sredstvo da neke od tamošnjih zemalja ne bi priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.
 
 
Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter, odbacujući tako tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija prodaje i poklanja oružja u Africi koristeći ga kao diplomatsko sredstvo da neke od tamošnjih zemalja ne bi priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.
 
"To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija", rekao je Ljajić za N1.
 
On je tako reagovao na tvrdnju kosovskog vicepremijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je optužio srpske vlasti da prodaju i doniraju oružje pojedinim afričkim zemljama kako bi sprečili da one priznaju Kosovo.
 
Prištinski list "Zeri" preneo je da Pacoli nije želeo da navede imena tih afričkih država za koje kosovske vlasti optužuju Srbiju da im prodaje oružje.
 
"Nema spekulacija. Ima imena nekih država, ali zbog diskrecije ostavljamo ove informacije za nas, jer moramo da koristimo te informacije", rekao je Pacoli.
 
Prethodno je "Amnesti internešenel" uputio preporuku Srbiji da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja u toj afričkoj zemlji, na kome se vide vojnici sa oružjem "Zastave" iz Kragujevca.
  • ajsmen

    24.07.2018 08:11
    Ali ce zato izvoziti u Sudan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija