Efektiva: Ministarstvo trgovine finansira "provizornu zaštitu potrošača"

Udruženje Efektiva saopštilo je da više ne želi da budeo deo programa "provizorne zaštite potrošača koju propagira i finansira Ministarstvo trgovine", zbog toga što zaštita potrošača u Srbiji svakim danom "tone sve dublje".
Efektiva: Ministarstvo trgovine finansira "provizornu zaštitu potrošača"
Foto: Pixabay
Kako se navodi u otvorenom pismu ovog udruženja, Efektiva ne želi da se nalazi u istom košu sa organizacijama koje, kako navode, "vode ljudi koji su hapšeni zbog utaje poreza, koji na svoje ime nemaju imovine niti u finansiranim projektima imaju platu, izbegavajući na taj način izvršitelje..."
 
Efektiva navodi da Ministarstvo "finansiranjem i forsiranjem takvih pojava" direktno potpomaže propast prava potrošača u Srbiji.
 
"Ukazivano vam je, od strane nekoliko organizacija za zaštitu potrošača, na nepovoljan položaj među udruženjima, u odnosu na ona udruženja koja obilato finansirate svake godine novcem poreskih obevznika, a koja lažiraju izveštaje i postoje samo radi skupljanja kajmaka, dok potrošači za njih i njihove rezultate gotovo da nisu ni čuli. Takođe, iako ste nam i ove godine namenili određena sredstva, pravi je momenat da ista odbijemo jer ne želimo da vam budemo pokriće u neradu i prikrivanju sumnjivih radnji, a na koje smo vam takođe ukazali, a koja se ogledaju u činjenici da najviše forsirate udruženja koja u isto vreme primaju milionske donacije od trgovaca, što je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača, sa trgovcima prave komisije za rešavanje reklamacije, za koje su plaćeni, a koje su potpuno suprotne ideji zaštite potrošača, jer interesi trgovaca i potrošača u Srbiji su ugavnom na potpuno suprotnim stranam sveta", navodi se u pismu.
 
U pismu koje potpisuje predsednik udruženja Dejan Gavrilović, stoji i da "javnost u Srbiji treba da zna da je čitav sistem zaštite potrošača gotovo potpuno provizoran, jer ni tela u okviru vaše ingerencije (Ministarstva trgovine) potpuno ne funkcionišu". Efektiva za nerad optužuje Tržišnu inspekciju, dok ministarstvo i pojedine organizacije optužuje za korucpiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.