Oficiri napuštaju vojsku i odlaze u kamiondžije i konobare

Stanje u Vojsci Srbije nikada nije bilo gore, sudeći po sve većem broju oficira koji napuštaju VS, nezadovoljni brojnim faktorima - od lošeg finansijskog stanja, mobinga, nepotizma, neprofesionalnosti i krajnje ponižavajućih uslova rada, piše Danas.
Oficiri napuštaju vojsku i odlaze u kamiondžije i konobare
Foto: 021.rs
U proseku, Vojsku dnevno napuste dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice.
 
Poražavajuće je i to što generali i majori nakon višedecenijskog rada, napuštaju svoje pozicije, kako bi najčešće vozili kamion i konobarisali u inostranstvu. Takvu sudbinu svojih kolega deli i major Dragan Gligić, koji je, na sopstveni zahtev, napustio VS, jer se poslednjih godina nije osećao kao njen pripadnik, već "kao radnik na održavanju kruga i prostorija". 
 
U zahtevu za prestanak profesionalne vojne službe, koji je podneo nadležnima u maju, izneo je niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, kao i niz primedbi na rad vojske. Njegov zahtev je usvojen i radni staž mu je prestao 21. jula. Ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao ni predsedniku Srbije i vrhovnom vojnom komandantu Aleksandru Vučiću nije se prethodno ni obratio.
 
"Nisam im se obratio, niti želim, školovan sam vojnik i u vezi sa vojskom može se razgovarati samo sa oficirima, ali ne i sa generalima. Pritom, Vulin i ne zna šta je vojska", kaže Gligić za Danas.
 
Trenutno vozi kamion i čeka papire iz inostranstva, kako bi tamo otišao da radi. Cilj mu je, kako kaže, da celu porodicu odvede iz zemlje "kako se ne bi ovde mučila i trpela poniženja u državi".
 
U obrazloženju u kojem je tražio razrešenje, major Gligić je naveo da je u VS u svojstvu oficira od 1997. godine. Posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice VS istakao je da ne želi da bude više na toj poziciji jer mu je zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih, uprkos najvišim ocenama koje je godinama dobijao, onemogućeno napredovanje u karijeri.
 
"Dolazim u situaciju da mi oficiri, generacijski mnogo mlađi, objašnjavaju kako i šta treba da radim. Mnogi od mojih kolega su se ogrešili o zakon i poštenje, a naprasno napreduju u karijeri, opet zarad nekog strica, ujaka, tetke... Naša primanja su svedena na minimum, sve pod izgovorom da je država u teškoj situaciji", dodaje.
 
Predsednik vojnog sindikata Srbije Novica Antić precizira za Danas da godišnje VS napusti oko 1.600 zaposlenih.
 
"Vojsku dnevno u proseku napuste po dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice. Godišnje je to oko 1.600 zaposlenih. To su alarmantni podaci, ali nadležni ne čine ništa kako bi se njihov položaj u vojsci poboljšao. Oni koji odlaze najčešće postaju vozači kamiona, odlaze u Nemački ili Austriju, veliki broj njih postaju konobari, uglavnom na Malti, a određen broj vojnika posao nalazi na kruzerima", ističe Antić. 
 
Umesto na svojim radnim mestima, pripadnici vojske su jedno vreme čak bili i statisti u filmu Lazar Ristovskog "Čarape kralja Petra", gde su za dnevnicu glumili vojnike, ali i seljake na njivama. Dane su provodili na suncu, ali zadatak nisu mogli da odbiju, jer je to bila naredba iz Generalštaba VS, podseća Danas.
  • mihail

    25.08.2018 23:43
    kubura je za vas spejs lejzer
    Bio u vojsci 2000. Godine i lično se uverio da je oprema zastarela. U novinama reklamiraju M21 ali vojska duži M70. Za celo vreme vojnog roka ispucao sam jedan okvir metaka. Skupo. Ali sam se zato nakonzervirao topova za tri života, bio sam mastan kao automehaničar veći deo vojnog roka. Jedina lepa stvar koja mi se desila je da sam otišao iz vojske posle godinu dana.
  • Rale

    24.08.2018 00:13
    Tako
    Tako valja,razbiti zabludu da je vojska nesto specijalno,ne samo ovde,vec I uinostranstvu,to je institucija za eksploataciju ljudi
  • milorad

    23.08.2018 14:49
    napustanje vs
    I ja sam napustio vojsku srbije pre nesto vise od 2 meseca jer sam shvatio da nemam perspektivu u vojsci.Bio sam vozac bvp m80 i ako cemo realno vojsku sam napustio zbog mizarne plate i zastarele opreme jer nisu u stanju da kupe novu.A to sto ministar koji nije sluzio vojsku govori kako cemo imati do kraja godine svih 6 migova 29 ili kako cemo imati 28 lazara 3 i 18 milosa moze da okaci macku o rep.Nisu u stanju da se brinu o vojnicima.Ja sam dobio cizme jos iz doba JNA ali sam ih posle 2 nedelje bacio.I kupio sam nove od svoje mizarne i jadne plate sa kojom ni dete nisam mogao da nahranim.Sad samo cekam papire za odlazak na rad u Ameriku gde cu imati bar puno vecu platu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".