Narodno pozorište u Beogradu iznajmljuje glumce preko agencije

Narodno pozorište u Beogradu, umesto zapošljavanja umetnika, preko tendera naručuje usluge oko 400 glumaca, režisera, dirigenata, solista, baletskih umetnika, muzičara i drugih umetničkih stvaralaca na godišnjem nivou, piše radnik.rs.
Narodno pozorište u Beogradu iznajmljuje glumce preko agencije
Foto: 021.rs
Iako u tekstu tendera piše da se umetnici angažuju na ovaj način radi "efikasnog i modernog obavljanja posla", iz Samostalnog sindikata Narodnog pozorišta navode da se umetnici angažuju "na lizing" zbog zabrane zapošljavanja.
 
Prema podacima sa sajta Narodnog pozorišta u Beogradu, ova institucija je u junu raspisala tender u okviru koga nabavlja usluge privremenog zapošljavanja i ustupanja ljudskih resursa: stvaralaca, izvođača i umetničkih saradnika, navodi radnik.rs.
 
Ovim tenderom pozorište traži agenciju preko koje će iznajmljivati glumce, muzičare, scenografe, režisere i druge umetnike koji učestvuju u kreiranju drame, opere i baleta. Na ovaj način pozorište, umesto da zapošljava umetnike koji su mu neophodni za rad na predstavama putem konkursa, ono ih iznajmljuje kao uslugu to jest "ljudski resurs".
 
Tenderom je predviđeno i kolike će biti naknade umetnika koje variraju u zavisnosti od vrste posla ili angažmana. Na primer, predviđena naknada za glumca koji igra glavnu ulogu je od 80 do 110 evra po izvođenju, dok je za druge glumce od 15 do 80 evra. Sa druge strane, muzički producent u studiju plaća se mesečno 40.000 dinara.
 
Uredbom Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, Narodno pozorište u Beogradu može imati najviše 675 zaposlenih, dok putem tendera traži još 400 zaposlenih. Razlog da ova kulturna institucija raspiše tender kojim se iznajmljuju umetnici, kako se navodi u tekstu tendera, leži u "potrebi efikasnog i modernog obavljanja posla".
 
"U situaciji u kojoj naručilac obavlja delatnost koja je po svojoj prirodi složena, dinamična, kreativna, postoji visoko izražena potreba za logistikom koja obezbeđuje visoke standarde u obavljanju posla: poštovanje rokova, ekspeditivnost, ažurnost i brzo reagovanje", dodaje se u tekstu ovog tendera.
 
Isti tender za iznajmljivanje umetnika Narodno pozorište je raspisalo prošle 2017. godine, podseća N1.
  • Ivan

    22.08.2018 00:14
    Njima treba ukupno 1075 zaposlenih? Srpsko narodno pozoriste po sistematizaciji radnih mesta ima maksimalno oko 720 zaposlenih, ali zbog zabrane zaposljavanja je to ograniceno odlukom Vlade Vojvodine na oko 520 - realno ima isti broj umetnickih jedinica (Opera, Balet, Drama) kao i NP u Beogradu, ali vece scene, a time i orkestar, hor, baletski ansambl... i kako sada njima treba preko 1000 zaposlenih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".