Inicijativa da se sva suđenja u Srbiji tonski snimaju

Sva suđenja u Srbiji uskoro bi mogla da budu tonski snimana, a snimci bi se putem posebnog softvera automatski pretvarali u transkripte.
Inicijativa da se sva suđenja u Srbiji tonski snimaju
Foto: 021.rs
Advokatska komora Beograda podnela je ovakvu inicijativu Ministarstvu pravde, a da za to postoji raspoloženje vlasti pokazuje pilot-projekat koji je već pokrenut u tri suda - Prvom osnovnom u Beogradu, Osnovnom u Zrenjaninu i Višem u Kragujevcu, pišu Novosti.
 
Deset tužilaštava je podnelo zahtev za testiranje, a 25 sudova pokazalo je zainteresovanost. 
 
Kako objašnjavaju u AKB, snimanje bi drastično ubrzalo efikasnost sudskih postupaka. 
 
"Zakon propisuje sačinjavanje zapisnika u koji se unosi samo bitna sadržina datih iskaza, a to u obliku propovedanja, što podrazumeva pravo suda da prepričava iskaze na način kako ih je razumeo. Ovo pravo se u praksi često zloupotrebljava, pa se prilikom parafraziranja iskaza gube važni detalji. U takvim situacijama nastaje rasprava između suda, stranaka i svedoka oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije, što oduzima više vremena nego da je svedok neposredno izdiktirao odgovor", kaže Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda.
 
Stranke često imaju primedbe ne samo na netačno unošenje njihovih reči, već i na način unošenja same primedbe, što dovodi do apsurdnih situacija. Advokati pak smatraju da pravilo po kom se pitanja unose u zapisnik samo kada je neophodno da se razume odgovor u krivičnom postupku, obesmišljava unakrsno ispitivanje. Kada se sve sabere, unošenje iskaza i primedaba traje mnogo duže nego iznošenje samog iskaza.
 
"Rešenje je uvođenje tonskog snimanja korišćenjem specijalnog softvera i posebne programske aplikacije koja tonski zapis transferiše u pisani tekst. Uštede su oko 70 odsto, a suđenje koje traje tri meseca skratilo bi se na mesec dana", kaže Tintor i dodaje da bi se obaveznim snimanjem uspostavio i red u sudnici i omogućilo sankcionisanje svake zloupotrebe procesnih prava, jer bi se i stranke i sud uzdržavali od ekscesa.
  • 1 od 100 hiljada oče

    28.10.2019 23:44
    eh kad bi
    Nije poenta samo u snimanju ročišta, već da se snimaju i hodnici i sudska veća u višim instancama i razgovori "po vertikali". Ne samo običnim građanima, već i nadležnom ministarstvu je jasno gde se npr. u novosadskom sudu donose presude. U istom je važnije ko je u pitanju a ne ko je u pravu. Ptema tome ako hoće ova država da već uradi nešto, neka to uradi potpuno i do kraja. Neka ujedno reši i koruptivne zahvate u srpskom feudu pravde.
  • Nema izgovora

    27.10.2018 09:12
    @ns ja
    Kako sud nema sredstava da čuva video zapise?
    Sudske takse u parnici su ogromne, za slučaj da stranke ne plate ,naplaćuju privatni izvršitelji. Samo u jednoj parnici plaća se taksa na tužbu, taksa na odgovor na tužbu, taksa na žalbu, taksa na odluku drugostepenog suda, taksa na reviziju i naravno taksa na svaku kopiju zapisnika po stranici! Saberite, nije malo.
    U krivici tužilaštva ostvaruju velike prihode na osnovu oportuniteta, a sudovi izriču velike novčane kazne i obavezuju osudjene da na račune sudova plate sve troškove svoje odbrane uključujući i veštake i advokate branioce po službenoj dužnosti, koje sud isplaćuje par godina nakon pravosnažno okončanog postupka bez kamate.
    Tako da nema izgovora.Sudovi i tužilaštva imaju novca. Stranke u parnici i okrivljeni u krivici plaćaju itekako! Pravda za siromašne je odavno luksuz u ovoj zemlji.
    Sve zvučne i druge zapise sa sudjenja sudovi treba i da čuvaju i da arhiviraju!
  • ns ja

    26.10.2018 08:52
    Odlična inicijativa! Čak šta više, nije skupo ni da se omogući video zapis ! I to da bi se izbegao izgovor kako sud nema sredstva da čuva te zapise, da su u obavezi da po 1 primerak imaju obe strane u sporu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija