Dežer uručuje mišljenje o kandidaturi

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer danas će premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer danas će premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska komisija objaviće u Briselu Izveštaj o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, na osnovu koga će konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora doneti Evropski savet u decembru. Evropska komisija predložiće da Srbija dobije status kandidata, ali će dalji tok evrointegracija biti vezan za Kosovo, rekao je visoki diplomata iz Komisije.

"Srbija je ostvarila sjajan napredak u mnogim oblastima, tako da definitivno zaslužuje kandidaturu", rekao je taj izvor, koji je želeo da ostane anoniman. On, međutim, nije želeo da precizira da li će Komisija predložiti i datum početka pregovora. "Sve što mogu da kažem je da će Srbija dobiti vrlo pristojan podsticaj da nastavi sa evropskim integracijama, a dalji napredak zavisiće od nje, a najviše od dijaloga sa Prištinom", rekao je diplomata. On je posebno pohvalio hapšenje poslednjih haških begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i uspehe Srbije u suzbijanju organizovanog kriminala.

Status kandidata za Srbiju je proteklih dana bio doveden u pitanje zbog incidenata na severu Kosova, kao i suspenzije razgovora Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima. Konačnu reč o kandidaturi Srbije i eventualnom otvaranju pregovora o članstvu daće Evropski savet, 9. decembra. Savet je u dosadašnjim slučajevima obično poštovao preporuke Komisije, ali napeta situacija na severu Kosova, kao i snažan otpor daljem širenju EU od strane nekih zemalja unosi element neizvesnosti u konačan ishod.

  • Пера

    12.10.2011 09:12
    Мишљење
    Хм,напредујете,ајте нам још мало........
  • Iz(za)vlacenje

    12.10.2011 07:05
    A u misljenju pise:
    "Hvala sto ste ucestvovali! Vi ste najslabija karika! DOVIDJENJA!!!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija