EU pozitivno o Zakonu o restituciji

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU" i ne odobrava nikakvu "kolektivnu krivicu" Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine.

Evropska komisija je mađarskoj vladi stavila do znanja da gleda pozitivno na srpski zakon o restituciji, budući da je taj zakon "u skladu s pravnom tekovinom EU" i ne odobrava nikakvu "kolektivnu krivicu" Mađara u Drugom svetskom ratu na području Vojvodine.

To je novinarima rekao visoki zvaničnik Evropske komisije, naglasivši da je šefu diplomatije u Budimpešti predočeno da srpski zakon o restituciji jasno definiše i "postupak individualne rehabilitacije". To, kako je dodao taj zvaničnik, jamči da nema kolektivne krivice, već da svi, uključujući i pripadnike i naslednike mađarske okupacione vojske i drugih bezbednosnih snaga u ratnom razdoblju u Srbiji, mogu podneti zahtev za povraćaj imovine, ako zakonskim postupkom dokažu da nisu počinili zločine ili druga kažnjiva dela.

Visoki funkcioner EK je naglasio da je vlastima u Beogradu kroz konsultacije prilikom izrade zakona ukazano na bitne odredbe koje moraju biti saglasne propisima i "pravnoj tekovini" EU. Vlastima u Beogradu je, takođe, predočeno i da se mora imati puni uvid u primenu zakona o povraćaju nacionalizovane i konfiskovane imovine u Srbiji i da ne sme biti nikakve diskriminacije.

Vlada u Budimpešti je izrazila nezadovoljstvo zbog usvajanja srpskog zakona o restituciji, uz ocenu da se na taj način vrši diskriminacija prema Mađarima i mađarskoj manjini u Vojvodini i uvodi načelo "kolektivne krivice" za zločine u Drugom svetskom ratu koje su počinile mađarske okupacione snage u Vojvodini. Potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen je zapretio blokadom odobravanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, rekavši da je Budimpešta "potpuno opredeljena za evropsku integraciju Srbije, ali to članstvo nije ostvarivo sa zakonima koji kolektivno narodima poriču njihova građanska prava".

  • Iza Brda

    13.10.2011 08:38
    Sve ćete komunjare da vratite! Do poslednje cigle... Tapija je jača od vaših besmislenih "zakona" o restituciji. Vlasništvo, privatna svojina, nema veze sa zločinima i zločincima. Zašto svakom ubici ne uzimaju imovinu? Zašto pomagačima ubice ne uzimaju imovinu? Neka se kolonisti spremaju u zavičaj, odakle su i došli. Dobro nam došli Nemci nazad. I još nešto: koliko od vas zna da Geringova porodica, dan danas živi u svojoj porodičnoj kući u Berlinu. Gering je svoj zločin platio glavom, a ne imovinom. Komunjare, razmišljajte o tome, dok još malo živite u tudjoj imovini.
  • sremac

    12.10.2011 21:14
    @G
    "Samo oblačenje uniforme jeste zločin. Zemlja je napadnuta od strane agresora, i vi umesto da "obučete uniformu" odbrambene vojske, oblačite uniformu okupacione, i onda se čudom čudite što vas je neko proterao i/ili oduzeo imovinu."

    Ok, hajde onda da to pravilo primenimo na sve koji su prisilno obukli uniforme JNA, RSK, RS i bili na tlu Hrvatske i Bosne u vreme kada su obe bile međunarodno priznate države, pod komandom oficira i političara osuđenih za ratne zločine!

    Pravo je univerzalno, počiva na principima, a vi srbende bi da ga primenjujete kako vam se ćefne. Slika Mikloša Hortija ne stoji u zgradi vlade Mađarske, niti slika Adolfa Hitlera stoji u zgradi vlade Nemačke, ali zato slika Milana Nedića, saradnika Adolfa Hitlera i Mikloša Hortija stoji u zgradi vlade Srbije! Dotični je za razliku od kolega iz Mađarske i Nemačke amnestiran, baš kao i pripanici oružanih formacija kvinsliške Srbije. Kome vi držite lekcije o fašizmu?
  • janko

    12.10.2011 17:29
    @G
    a sta je sa ljoticevcima, nedicevcima, sa onim bradatim fasistickim prvoborcem sto mu koske trazite i ostalima sto su pruzali "otpor" partizanima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.