Fatmir Ljimaj oslobođen optužbi za ratne zločine

Krivično veće Okružnog suda u Prištini oslobodilo je u sredu krivične odgovornosti Fatmira Ljimaja i trojicu njegovih saradnika za zločine počinjene u selu Klečka.

Krivično veće Okružnog suda u Prištini oslobodilo je u sredu krivične odgovornosti Fatmira Ljimaja i trojicu njegovih saradnika za zločine počinjene u selu Klečka.

Sudsko veće, kojem je predsedavao britanski sudija Džonatan Velford - Kerol, ustanovilo je da nema dokaza kojim bi se potkrepila optužnica italijanskog tužioca Mauricija Salustra, po kojoj su Ljimaj i trojica njegovih potčinjenih počinili ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

Velford-Kerol je rekao da je sud postupao "u svetlu odluke da je neprihvatljivo svedočenja Agima Zogaja", poznatog kao "svedok iks".

Podsetimo, sud je u martu, zbog proceduralnih razloga, odbacio kao neupotrebljive dokaze koje je sudu podneo Agim Zogaj. Zogaj je u septembru prošle godine počinio samoubistvo u Nemačkoj.

Salustro je najavio da će sa žaliti na odluku prvostepenog suda, a Tužilaštvo ima rok od 15 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Kosova. Advokat Ljimaja, Tahir Racaj ranije je izjavio da očekuje oslobađajuću presudu za svog klijenta.

Sudsko veće je na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom oslobodilo optužnice šestoricu bivših pripadnika OVK, koji su bili optužneni za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko veće je odlučilo da se nastavi suđenje Fatmiru Ljimaju, Nedžmiju Krasnićiju, Naseru Šalji i Naseru Krasnićiju i od tužioca zatražilo da promeni kvalifikaciju krivićnog dela za koje su oni optuženi. Specijalni tužilac Euleksa, Maurisio Salustro nije prihvatio zahtev sudskog veća za promenu optužnicu i da Ljimaja i trojicu njegovih saboraca optuži za komandnu odgovornost.

Ovo je drugo suđenje Fatmiru Ljimaju za ratne zločine počinjene u Klečkoj. U novembru 2005. godine, MKSJ je Ljimaja oslobodio svih optužbi i on je kod kuće dočekan kao heroj, na uličnim proslavama u glavnom gradu Prištini.

  • sale novosadjanin

    02.05.2012 16:54
    zlikovac !
    bruka !!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".