Ko puni crkvene kase?

Iznos od 578 miliona dinara, koliko je za ovu godinu Vlada namenila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jedina je poznata stavka u crkvenim finansijama.

Iznos od 578 miliona dinara, koliko je za ovu godinu Vlada namenila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jedina je poznata stavka u crkvenim finansijama.

Nije tajna, pak, da u SPC postoje eparhije koje beleže izuzetno velike prihode. Dok pojedine episkopije u inostranstvu rade kao mini-preduzeća, u Srbiji ima i onih kojima je pomoć države jedina slamka spasa.

Za najsiromašnije u Srbiji važe timočka, vranjska i raško-prizrenska eparhija. Ove jedinice SPC proteklih godina bile su redovni korisnici državne pomoći za crkveno graditeljstvo, socijalno i penziono osiguranje.

Nasuprot njima, materijalni položaj crkve neuporedivo je bolji u Vojvodini, kao i u eparhijama čija su središta u velikim gradovima - Beogradu, Kragujevcu, Nišu.

Najdublje eparhijske kase su preko granice, posebno u SAD, zemljama Skandinavije, pa u Kanadi i Australiji.

Eparhije u inostranstvu rade po lokalnim zakonima, koji omogućavaju ostvarivanje dobiti, koja se kasnije ulaže u crkvene aktivnosti - škole veronauke, štampanje knjiga, skupove Srba, obeležavanje praznika.

Rente, proizvodnja, prilozi...

Pojedine celine SPC, zbog toga, razvijaju sopstveni biznis od koga dobro zarađuju. U okviru crkvenih kompleksa izdaju se objekti, daje u zakup zemljište, otvaraju privredni objekti, podižu krediti... Materijalni položaj često je i koren neslaganja vladika oko pojednih crkvenih pitanja, ali i uzrok brojnih sukoba lokalnih sveštenika sa svojim episkopima.

Među retkim arhijerejima koji je obelodanio svoje poslovanje je vladika Amfilohije, koji je rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska godišnje prihoduje između dva i 2,5 miliona evra. Kako je SPC, po zakonu o crkvama i verskim zajednicama, samostalna i autonomna u mnogim pitanjima, pa i finansijama, o prihodima ostalih eparhija samo se nagađa.

Najstabilniji crkveni prihod dolazi od proizvodnje i prodaje sveća i dobrovoljnih priloga vernika. Veliki je broj manastira koji su se poslednjih godina bacili na proizvodnju vina, a najskuplje su boce punjene u eparhijama zahumsko-hercegovačkoj, bačkoj i sremskoj. Deo ovako stečenog novca, zajedno sa zaradom od prodaje ikona, brojanica, i priloga koje dobijaju sveštenici, usmerava se u zajedničku crkvenu kasu. Od ostatka žive crkveni službenici, ali se organizuju i humanitarni rad i obnova hramova i drugih verskih objekata.

  • NikolaNS

    10.06.2012 21:45
    Lupate puno
    Sredstva koje crkva (bilo koja konfesija) dobija od države su višestruko manja od iznosa koje dobijaju i otimaju stranke. Mogu da se složim da crkve (sve konfesije) ne treba da dobijaju novac od države, ali pre toga bi trebalo jasno odrediti šta je kulturno nasleđe ovog naroda i ove države. I na tom planu treba davati sredstva crkvama, ali uz strogu kontrolu. Naravno strankama treba sve ukinuti. I zašto ovde svi dižu drvlje i kamenje na SPC, kada se njena vlasništva uglavnom ne vraćaju, i kada se uvek prvo vodi računa o obnavljanju i pomoći crkava i hramova drugih religija, a crkve SPC su uvek poslednje u toj priči. Budimo malo realni. Da li je iko postavio pitanje koliko je para otišlo Katoličkoj ili Islamskoj konfesiji. I da li o njihovim troškovima država ima pravo da zna bilo šta. Nešto drugo je ovde u pitanju, i to se zove kampanja. Zata bi država trebala da se distancira od crkve (svih konfesija), i od NVO, koje uglavnom imaju za cilj da budu filter za pranje para od budžeta do stranaka. Naravno tu pre svega mislim na razne DS i Đilasovske biciklijade, Čišćenje Srbije i slično. To je mnogo veći problem ( i neuporedivo veći novac) od crkve.
  • Mutika @ Anonimus

    08.06.2012 06:59
    Ako je bogosluzenje, krstenje i slicna rabota "neophodan servis", treba sam da ga placas. Isto kao i vodu, koliko "potrosis".
    I drzava nije duzna da nekome obezbedi crkvu, nemojmo se igrati s ovakvim budalastinama.
  • 08.06.2012 05:36
    BLOK
    Ovo je simptomatično. Ovde komentare ostavljaju 90% ret.... i 10% normalni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija