Hilari dolazi da podrži Vladu

Poseta Hilari Klinton Srbiji 30. oktobra predstavlja neku vrstu podrške aktuelnoj vladi, kaže analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Poseta Hilari Klinton Srbiji 30. oktobra predstavlja neku vrstu podrške aktuelnoj vladi, kaže analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

"Nekoliko je razloga za njen dolazak: u neku ruku, to je vrsta nagrađivanja sadašnje vlasti što je nastavila politiku prethodne vladajuće garniture prema KiM, a i Amerikanci bi želeli da i oni učestvuju u uspehu što se neko iz vrha srpske vlasti sreo s Hašimom Tačijem, kao i da ohrabre dalje korake u dijalogu između Beograda i Prištine", navodi Kesić. On dodaje da su Amerikanci sada promenili retoriku te da više ne traže da priznamo nezavisnost KiM, već da prihvatimo realnost.

I Ognjen Pribićević, saradnik Instituta za društvene nauke i naš nekadašnji ambasador u Nemačkoj, smatra da je poseta Hilari Klinton znak podrške, ali i vrsta pritiska. "Krajnje je neobično da državni sekretar dolazi nekoliko dana pred izbore u posetu jednoj tako maloj zemlji kao što je Srbija. Pretpostavljam da ju je Eštonova zamolila da dođe u Srbiju zbog pregovora Beograda i Prištine kao neka vrsta podrške na našem putu ka EU. Međutim, tu je i pritisak upravo zbog tih pregovora ", kaže Pribićević.

Prema njegovim rečima, razlog posete je i želja Klintonove da ubrza i zaokruži proces nezavisnosti KiM, koji su započeli njen suprug i Olbrajtova.

  • 22.10.2012 15:28
    Istina
    uvek dodje na videlo, kad-tad
    evo ko su svo vreme bili strani placenici
    i to dvojni, americko-ruski

    u Vladi Srbije je i Vucic i Nikolic i Dacic,i...
    koji su sve prozivali da su strani placenici, od TV kuca do obicnog gradjanina

  • 22.10.2012 11:35
    Jel izvadila vizu?
  • Poslamtrač iz drugog ugla

    22.10.2012 10:33
    Kako Kurir javlja
    "Nata vrištala na Vladu jer je grlio Cecu".
    NATO, šta ustvari da radimo. Gde se krije najbolje rešenje?
    Da li je bolje da nam glavu rastura NATA ili NATO i njihovo devojče Hilari No Smoking koje bi da "podrži Vladu"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.