Ubuduće više pšenice, manje kukuruza

Ovogodišnja suša će podstaći mnoge proizvođače da izmene strukturu ratarske proizvodnje, pa će se povećavati površine pod strnim žitima kao što su pšenica, tritikale, ječam i ovas, a smanjivati površine pod kukuruzom, procenjuju stručnjaci.

Ovogodišnja suša će podstaći mnoge proizvođače da izmene strukturu ratarske proizvodnje, pa će se povećavati površine pod strnim žitima kao što su pšenica, tritikale, ječam i ovas, a smanjivati površine pod kukuruzom, procenjuju stručnjaci.

Sejaće se kukuruz kraće vegetacije, koji će imati raniju oplodnju, a ratari će praktikovati što raniju prolećnu setvu. Suša je ovog leta napravila velike štete na poljima, stradale su mahom ratarske kulture, a prvenstveno kukuruz čiji prinos je umanjen za 60 do 75 odsto.

Osim malog broja kišnih dana, raspored padavina nije bio dobar u određenim fenološkim fazama najvažnijih ratarskih kultura. Pored nedostatka i rasporeda padavina, sve kulture su pratile visoke temperature i niska relativna vlažnost vazduha u toku vegetacionog perioda.

Ovaj dug period tokom vegetacije izražen manjkom padavina doveo je do ekstenzivnog oštećenja biljaka i smanjenje prinosa, a ovo je druga godina zaredom kako ovaj kraj ima izuzetne prinose strnih žita (preko pet tona po hektaru), ali jako loše prinose kukuruza. Kako je berba kukuruza u toku, prinosi se kreću tek od 1,5 do pet tona po hektaru.

Najznačajnije mere adaptacije u ratarskoj proizvodnji za narednu proizvodnu 2012/2013. godinu su smanjenje učešća jarih, a povećanje ozimih useva u strukturi setve, poboljšanje strukture zemljišta odgovarajućim načinom obrade u cilju povećanja vodnog kapaciteta zemljišta i prilagođavanje kalendara radova u polju izmenjenim klimatskim uslovima. Mere se odnose i na korišćenje novih sorti i hibrida tolerantnih na sušu, investiranje u sisteme za navodnjavanje i odgovarajuću infrastrukturu, a kako stručnjaci ističu, posle ovakve suše i slabog roda, trebati manje đubriti, obavezno uraditi analizu zemljišta, pa onda odabrati kulture za setvu, a zatim i sortiment, ali i osigurati proizvodnju.

  • -

    22.10.2012 13:02
    -
    a da ubacite i malko hmelja da popravite ukus tom pivu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.