Stanovnici Srbije najviše troše na hranu

Iako se efekti ekonomske krize uveliko osećaju u zemljama jugoistočne Evrope, stare potrošačke navike u ovom delu Evrope i dalje su izražene. Tako Bosanci najviše troše na kafu, Srbi na hranu, a Hrvati na mobilne telefone, pokazalo je istraživanje GfK Consumer Panel.
Iako se efekti ekonomske krize uveliko osećaju u zemljama jugoistočne Evrope, stare potrošačke navike u ovom delu Evrope i dalje su izražene. Tako Bosanci najviše troše na kafu, Srbi na hranu, a Hrvati na mobilne telefone, pokazalo je istraživanje GfK Consumer Panel.

Tako, prema najnovijim informacijama, Bosanci i Hercegovci za kafu godišnje izdvoje više od 80 miliona evra. Dramatičan je podatak koji ukazuje da se u BiH za namirnice u proseku izdvaja čak 58 odsto prihoda.

S druge strane, zanimljivo je da od oko 3,8 miliona stanovnika BiH, čak 3,2 miliona koristi mobilnu telefoniju, što je u samom evropskom vrhu. Prosečni stanovnik BiH mesečno za troškove mobilnog telefona izdvoji oko 20 evra.

Prema istraživanju portala EurActiv Srbija, prosečno domaćinstvo u Srbiji troši više od 40 odsto kućnog budžeta na hranu, što je tri puta više nego u zemljama EU. Takođe, nedavno obavljena anketa pokazuje da trgovine najčešće posećuju ljudi u Srbiji. Čak tri četvrtine posećuju trgovine i do dva puta sedmično, a veliki broj njih ide u nabavku svakodnevno. Istraživanje EurActiva je, takođe, pokazalo da građani Srbije mnogo koriste Internet i da ga koristi čak 63 odsto vlasnika kompjutera.

Istraživanje je pokazalo da građani Hrvatske relativno mnogo troše na telekomunikacijske usluge. Naime, Hrvatska u tome ne zaostaje mnogo ni za evrozonom, jer prosečna hrvatska porodica godišnje izdvaja oko 600 evra na mobilnu telefoniju.

Takođe, Hrvati mnogo troše i na odevanje. Tako se godišnje u Hrvatskoj potroši oko 900 evra na odeću i obuću.

Ako se posmatra ostatak sveta, luksuzu su najskloniji potrošači u Hong Kongu, Švajcarskoj i SAD. Zahvaljujući visokom standardu, tamo građani mogu kupovati dizajniranu odeću, trošiti na zabavu, skupe restorane, ali i na osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda "Eurostat", građani u Evropskoj uniji u proseku najviše troše na komunalije. Na plaćanje računa za stanarinu, vodu, struju i gas prosečan Evropljanin mora da izdvoji četvrtinu kućnog budžeta. Od svih zemlja EU, na komunalne usluge najviše izdvajaju Danci, odnosno skoro 30 odsto kućnog budžeta.

  • 02.11.2012 13:45
    Naravno da najvise trose za hranu, kada ni to sto zaradjuju nije dovoljno da se normalno prehrani min. troclana poorodica
  • Nisam gladan al^ sam željan

    02.11.2012 09:51
    .
    Stanovnici Srbije najviše troše na hranu- KAD ZA DRUGO I NEMAJU!
  • Steva

    01.11.2012 23:34
    pa se još i "grebu" u narodnim kuhinjama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".