Funkcioneri u Srbiji vole "audije"

Prema broju službenih vozila koje koriste državni i lokalni predstavnici vlasti, rukovodioci javnih preduzeća, sudije i tužioci, kao i svi drugi koji zvanično spadaju u državne funkcionere, Srbija se nalazi u samom vrhu evropske lestvice.

Prema broju službenih vozila koje koriste državni i lokalni predstavnici vlasti, rukovodioci javnih preduzeća, direktori škola i bolnica, sudije i tužioci, kao i svi drugi koji zvanično spadaju u državne funkcionere, Srbija se nalazi u samom vrhu evropske lestvice.

Kako pišu Večernje novosti, samo Uprava za zajedničke poslove republičkih organa ima nešto više od 300 vozila, plus još oko 8.500 u ministarstvima, ne računajući resor odbrane, koji sam ima oko 17.500 raznih vozila. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima oko 7.500 vozila.

Brojke u razvijenim zapadnim, a posebno u skandinavskim zemljama, daleko su manje, kaže Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. "Niko ne zna pouzdano broj svih službenih vozila kod nas, jer tu spada i po nekoliko desetina kola u svakoj opštini, pa vozila javnih i komunalnih preduzeća, agencija... ", dodaje on.

Mnogobrojne zloupotrebe pri korišćenju službenih vozila

"Ove astronomske brojke ne čude ako znamo da nam je ceo javni sektor preglomazan i preskup. Takozvani spektar 'neophodnih usluga' kod nas bi drastično trebalo saseći. Tu spadaju sekretarice, vozači, službeni automobili i ostalo, na čemu funkcioneri i direktori državnih preduzeća ne štede, jer sve plaća država", kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Do oštrih rezova, po Vukoviću, neće doći sve dok postoji partijska država. Jer, posle svakih izbora vlast će morati da udomi sve koji su je tokom predizborne kampanje zadužili - od najviših funkcija do uslužnih delatnosti.

Prema rečima Okanovića, dosta novca iz budžeta odlazi i na mnogobrojne zloupotrebe vezane za korišćenje službenih vozila. "Kada bi neko 'zagrebao' po zloupotrebama, došao bi do frapantnih podataka: od toga kako se istače gorivo iz službenih kola, preko napumpanih faktura za stvarne ili izmišljene auto-delove i popravke, do 'dilova' sa pojedinim servisima, koji nisu najpovoljniji", naveo je on.

U Srbiji vole "audije", u Hrvatskoj "mercedese"

U domaćem državnom voznom parku najčešće se može sresti "audi", a odmah za njim "folksvagen", "škoda" i "fijat". Srpski premijeri tradicionalno koriste BMV.

Za razliku od nas, među hrvatskim premijerima najpopularniji je "mercedes", pa za njim idu "audi A6" i "folksvagen pasat".

  • RR

    12.01.2013 03:48
    Sva sluzbena vozila prodati, i uloziti u nesto pametno! I svi javnim prevozom, svojim kolima, ili cak biciklom na posao! Ko se boji necega, pa mora blindiran auto imati, taj sigurno nije ciste savesti! UKINUTI SLUZBENA VOZILA!!!
  • 11.01.2013 19:55

    To smo mi. Spolja gladan , unutra jadac.
    Nigde, kao u Srbiji, nisam videla skupljih kola. To samo pokazuje koliko smo društvo poremećenih vrednosti.
    Ovi naši na vrhu su odraz nas samih.
  • alisa

    11.01.2013 19:53
    bas vam hvala
    na obavestenju gde su potrosene nase pare..samo ne znam ko im je dozvoljavao da kupuju tolike automobile..i sta ce skolama i bolnicama toliki skupoceni automobili kad su u dugovima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.