U Ministarstvu zdravlja skoro automobil po zaposlenom

Ministarstvo zdravlja Srbije ima 230 automobila na 312 zaposlenih, objavila je Pištaljka.
Ministarstvo zdravlja Srbije ima 230 automobila na 312 zaposlenih, objavila je Pištaljka.

Većina od 230 automobila, odnosno 180, koriste zaposleni u inspekcijskim službama, kojih ima 208, rečeno je Pištaljci u Ministarstvu zdravlja.

Pravo na korišćenje automobila u tom Ministarstvu, pored raznih inspektora, imaju skoro svi - počev od ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, državnih sekretara, pomoćnika ministarke, posebnih savetnika, načelnika, direktora Uprave za biomedicinu, pa čak i pomoćnika direktora, navodi se na sajtu. Dodaje se da Ministarstvo zdravlja Hrvatske, po podacima dostupnim javnosti, raspolaže sa 33 automobila.

Održavanje voznog parka Ministarstva zdravlja, registracija i osiguranje za 230 automobila i gorivo utrošeno na vožnju zaposlenih samo 2013. godine građani Srbije su platili oko 37 miliona dinara, ili nešto više od 321.000 evra. Iako raspolaže tako velikim voznim parkom, Ministarstvo zdravlja je 2013. godine nabavilo još tri nova automobila marke "dačija sandero", koje su građani platili 3.195.000 dinara ili nešto malo više od 26.000 evra. Vozni park Ministarstva zdravlja, pored novih "dačija", ima "škode superb", "opele signum", "renoe megan", "fijate punto", "folksvagene" kombi i "zastave - jugo".

Najskuplji automobil Ministarstva zdravlja je kombi kupljen 2012. godine za oko tri i po miliona dinara. Taj kombi, kako je navedeno u odgovorima Ministarstva, koristi se za transport organa i tkiva, i timova za transplantaciju. Na pitanje Pištaljke šta će Ministarstvu zdravlja tako veliki broj automobila, iz Ministarstva je odgovoreno da najveći broj vozila (180) koriste zaposleni u inspekcijama, kojih je 208.

Zaposleni u sedištu Ministarstva koriste 29 automobila, a čak 21 automobil koriste zaposleni u četiri Jedinice za sprovođenje projekata Svetske banke (Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou), Evropske investicione banke (rekonstrukcija četiri klinička centra Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac) i Global fonda (HIV i TBC). Od 312 zaposlenih u Ministarstvu, 12 su vozači, te, kako to nije dovoljno jer neki zaposleni očigledno neće da se voze sami iako im je obezbeđen automobil, Ministarstvo zdravlja od Uprave za zajedničke poslove Srbije pozajmljuje još tri vozača, objavila je Pištaljka.

  • Brus Vilis

    07.03.2014 21:53
    Po malo mi je već dok***ilo sve ovo. Nije ni posao a ni obaveza naroda da razotkriva i prijavljuje zloupotrebe u državnim firmama. Zaposleni u javnim institucijama bi trebalo da budu moralne i odgovorne osobe koje rade za dobrobit celog društva. Ako ja treba da kontrolišem gospodju ministarku onda hoću deo njene plate.

    Na Jutjubu ima putopis iz Australije, i sad pita voditelj nekog tamošnjeg ministra: "Šta se desi, na primer, ako ja kao bogati biznismen utajim porez?". A ovaj odgovara: "A zašto bi to radio, čoveče?" Tamo jednostavno to nikom ne pada na pamet jer su svesni da se time oštećuje država i da bi posledice trpeli svi koji tamo žive. U Srbiji je potpuno suprotno. Svi političari su ušli u Skupštinu iz podstanarskih stanova, a sada ne znaju ni koja im je adresa upisana u ličnu kartu.
  • Steva-NS

    07.03.2014 17:35
    Zašto tolika zavist?Mnogo smo uznapredovali,ekonomski "ojačali"!Ljudi su,samo,sa magarca seli za volan!
  • 07.03.2014 16:41
    @Ns Time
    Neću da branim PPV-a, ali da bi neko bio optužen za primanje mita neko mora da ga prijavi. Neće doći ni Vučić, ni onaj od gore, da nam prave uslove za život. Ako mislite da živimo u uređenom društvu moramo sami da ga stvorimo. E sad, da li imamo podršku PPV-a ili ne, to ne znamo. Ako neko prijavi traženje mita, možda da proba da se obrati njemu. Da vidimo reakciju. Znam da bi bilo pametno ubaciti lažne pacijente i time poštedeti građane maltretiranja, ali opet mi smo ti koji moraju da traže. Problem ovakvog ponašanja u zdravstvu su parfemi, pečenja, evrići koje nude pacijenti koji se ponašaju kao ovce. U fazonu su "pa moraš ili će biti neljubazni".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.