Program razvoja Vojvodine usvaja se ovog meseca

Program razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. trebalo bi da bude ovog meseca usvojen u pokrajinskoj skupštini.
Program razvoja Vojvodine od 2014. do 2020. trebalo bi da bude ovog meseca usvojen u pokrajinskoj skupštini.

"U Programu se navode prioriteti Vojvodine u narednih sedam godina, kao i plan njihovog ostvarivanja", kaže za 021 pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. On navodi da, ako želimo da postanemo deo porodice Evropske unije, moramo da razmišljamo na način na koji to rade i naši susedi koji su već u Uniji.

"Ovaj dokument treba da nam omogući da prevedemo na jezik Brisela šta želimo da uradimo do 2020. godine. Mi smo se odlučili za četiri prioriteta. Na prvom mestu su ljudi, odnosno obrazovanje, bolje školovanje, bolji trening za ljude koji se ne snađu na tržištu radne snage, pomoć da ih opet vratimo u profesionalni život, pomoć da sami započnu posao i da gajimo preduzetnički duh", navodi Bugarski za 021.

"Druga tema je stvaranje uslova za pristojan život i rad - kakva nam je struktura i raspored školstva, zdravstva, kulturnih institucija, kakva nam je infrastruktura i šta moramo da poboljšamo. Sledeća oblast je održivi ekonomski rast, a tu je sve što se tiče privrede, odnosno sve što može da doprinese društveno-ekonomskom rastu smo podveli pod tu meru, dok je četvrta komponenta razvoj institucija, jer jaka administracija i profesionalci koji je nose su, u stvari, zaštita javnog interesa", nastavlja Bugarski.

Po njegovim rečima, važna je i podrška klasterima i inkubatorima, odnosno svim institucijama koje mogu da budu alati za podršku razvoja. "Svi ti programi zajedno vrede preko milijardu evra i utoliko je važno ono na čemu insistiramo, a to je Zakon o finansiranju Vojvodine. Taj zakon mora da nam omogući da možemo takve programe da finansiramo i, naravno, da možemo da finansiramo ono što je Ustavom predviđeno - razvoj infrastrukture u Pokrajini. Kako će to dalje da ide videćemo, radna grupa je imala, čini mi se, dva sastanka, ali mislim da je mnogo veći posao pred njima", objašnjava pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju.

Dodaje da program razvoja ima svoju težinu i u oblasti prekogranične saradnje, jer "mi danas prvi put sa svojim komšijama planiramo saradnju u skladu sa našim interesima i određujemo šta su naši prioriteti u saradnji sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom".

"Između ostalog, kao strateški projekti označeni su razvoj infrastrukture, da, recimo, rešimo pitanje kanala Baja-Bezdan, da radimo dalje na razvoju železničke infrastrukture, kada pričamo o saradnji sa Mađarskom i da vidimo koje nove granične prelaze možemo da otvorimo. U programu sa Rumunijom insistiramo na otvaranju dva granična prelaza i na izmuljenju Begeja. Strateški projekat je i, u okviru DKMT regije, planiranje  zajedničke industrijske zone na tromeđi Srbija-Mađarska-Rumunija", navodi Branislav Bugarski.

  • Ced@

    07.03.2014 14:42
    Ako bude kvoruma.
  • Živan

    07.03.2014 13:28
    A hoće li i posrunli ustavni okvir postojanja naše pokrajine biti u tom dokumentu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija