Albanija: Protest zbog SPC

Pripadnici nacionalističke Crveno crne alijanse Albanije protestuju danas u Tirani zbog prisustva delegacije SPC na osvećenju hrama Vaskrsenje Hristovo.
Pripadnici nacionalističke Crveno crne alijanse Albanije protestuju danas u Tirani zbog prisustva delegacije SPC na osvećenju hrama Vaskrsenje Hristovo.

SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom i da je "Srbiji bolje da ostane van Evropske unije nego bez Kosova", rekli su aktivisti Crveno crnog saveza. Oni posebno zameraju albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na osvećenje hrama u Tirani i smatraju to "slučajem bez presedana".

Aktivisti Crveno crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše "Srpski patrijarh je protiv Albanije". Kako je objavio albanski portal Balkanveb, policija je privela više demonstranata, a šestoricu zadržala.

Nacionalistička Crveno crna alijansa se zalaže za uniformnu albansku nacionalnu državu u kojoj su svi jednako Albanci po narodnosti, bez ikakvih podela na manjinu i većinu, kao i odgovornu nacionalnu politiku prema Albancima, u prvom redu u Makedoniji za koju bi, kako smatraju, najbolje rešenje bila podela. Alijansa je blisko povezana sa kosovskim pokretom Samoopredeljenje Albina Kurtija, navode albanski mediji.

Osveštan hram Vaskrsenje Hristovo

Poglavari pravoslavnih crkava širom sveta, među kojima je i delegacija Srpske pravoslavne crkve koju predvodi parijarh Irinej, u prisustvu hiljada vernika, osveštali su danas hram Vaskrsenja Hristovog u Tirani.

Službu osveštanja nove katedralne crkve, kako prenosi albanski Balkanveb, događaj je od velikog značaja za ceo pravoslavni svet, predvodio je ekumenski patrijarh Vartolomej. Sasluživali su patrijarsi Jerusalima, Srbije, Rumunije i arhiepiskopi Kipra, Atine, Varšave i Tirane, kao i predstavnici patrijaraha Moskve, Bugarske, Gruzije i Antiohije.

Prema saopštenju Albanske pravoslavne crkve, osvećenje pravoslavne crkve predstavlja poseban blagoslov ne samo za albanske pravoslavce već i za čitavu zemlju i značajna je potvrda pravoslavlja u čitavom svetu.

Kompleks novog katedralnog hrama Vaskrsenja Hristovog i u centru Tirane zajedno sa kapelom Rođenje Hristovo zvonikom i Sabornim centrom predstavlja simbol obnavljanja iz temelja po svim osnovama Pravoslavne Autokefalne albanske crkve, od 1991 godine do danas.

Večeras će, kako je najavljeno, u prostoru ispod Hrama biti održan omladinski festivalski koncert, kome će prisustvovati predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik Skupštine Ilir Meta, premijer Edi Rama i predsednik opozicije, ujedno i predsednik opštine Tirana Ljuljzim Baša.

Predviđeno je da Baša ujutru, 2. juna primi pravoslavne prvake.

  • 01.06.2014 21:59
    @Orwell Vegan
    Sjaši više čoveče sa tvojim ispiranjem mozga.
    Idi pasi travu ako hoćeš, meni ne smeta, ali ostavi mene na miru da jedem šta ja hoću.
    Nemoj mi ispirati mozak pričom da si ti jedini u pravu, i to odmah do Boga. Idi formiraj neku sektu samo ne tupi više.
    Ko te napravi tako pametnog, da mi je znati?
  • Pera

    01.06.2014 18:52
    Sramotno
    Sve sama deca na slici.
  • Orwell Vegan

    01.06.2014 18:16
    @O'Brien Carnivore
    Vec na prvoj strani Biblije, pri kraju, pise sta je Bog odredio ljudima za jelo, a to nisu zivotinje. To je ISTINA. Svi koji se smatraju hriscanima moraju ukljuciti mozak, Bog im to nije dao da ne koriste. Treba da vam je drago i da se radujete i istrazite ono sto sam vam otkrio, nadjite istorijske cinjenice o stvaranju i krojenju sadrzaja Biblije, a ne da ispadate naivcine koje druge vredjaju i napadaju kao u vreme inkvizicije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.