Subvencije onima koji garantuju novozaposlenima platu od 25.000 dinara

Firme koje za pokretanje posla i prijem novih radnika žele da dobiju finansijsku pomoć države moraće da garantuju da će novozaposlenima isplaćivati platu bar 20 odsto veću od minimalca.
Firme koje za pokretanje posla i prijem novih radnika žele da dobiju finansijsku pomoć države moraće da garantuju da će novozaposlenima isplaćivati platu bar 20 odsto veću od minimalca.

Uredba po kojoj su ponovo omogućene subvencije države ulagačima za svako novootvoreno radno mesto predviđa da zarade radnika moraju biti minimum 25.000 dinara mesečno.

Do sada je upravo zarada bila jedna od najvećih crnih tačaka ovog modela jer su investitori od države uzimali hiljade evra po novom radnom mestu, a u isto vreme radnicima davali plate od po 100 evra. Ovo će najviše odgovarati tekstilcima jer je prosek plata u tom sektoru ubedljivo najniži.

"U narednih desetak dana biće definisani precizni uslovi. To će zavisiti i od razvijenosti regiona. Videćemo s ministrom privrede način da to uparimo s dinamikom rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju", objašnjava ministar finansija Lazar Krstić.

On dodaje da će za subvencije u privredi do kraja 2016. biti izdvojeno oko 130 miliona evra, odnosno 15 milijardi dinara.

Uredba kojom su domaći i strani ulagači dobili priliku za nove investicije, pre svega u proizvodnju, turizam (ulaganja veća od pet miliona evra), pa i usluge (investicije preko 300.000 evra), već je na snazi, ali će firme za sredstva iz državnih fondova moći da računaju tek kada Agencija za strana ulaganja objavi konkurs.

U ovoj instituciji kažu da se još radi na pripremi uslova konkursa, ali se nadaju da će apliciranje moći da počne uskoro.

Kako saznaje "Blic", očekuje se da iz ovog fonda prva sredstva dobije finska kompanija PKC, koja je s Vladom prošlog oktobra potpisala memorandum o saradnji koji podrazumeva ulaganje od oko osam miliona evra do 2016. godine i zapošljavanje 1.500 ljudi. Direktnim podsticajima država će pokušati da privuče ulagače i u firme koje se sada nalaze u restrukturiranju, poput "Sisu auto", koji planira da zaposli 600 ljudi u FAP-u. Slični planovi su i za Železaru Smederevo.

Subvencije koje se, kao i ranije, određuju po broju novootvorenih radnih mesta, opet će se dodeljivati preko agencije SIEPA, a za njih će biti odgovoran ministar privrede. On će biti i predsednik komisije koja će odobravati novac.

Na pomoć države neće moći da računaju firme kojima je u prethodnih godinu dana iznos upisanog kapitala smanjen za više od pola, oni kod kojih je prethodnih mesec dana značajno smanjen broj zaposlenih, kao i oni koji imaju bilo kakva dugovanja prema državi.

  • Lala1

    04.06.2014 10:19
    Subvencija
    Subvencija bi bila pogresan potez. Porezi u srbiji su preveliki. Treba smanjiti poreze preduzecima, a subvencija nikako zbog mogucih malverzacija.
  • Orwell Vegan

    04.06.2014 07:42
    Na pomoc drzave stalno istima
    Na pomoc drzave mogu da racunaju oni sto su je i do sad naveliko imali. Tako su napravljeni uslovi. Mimo ove ujdurme imate i dalje iste konkrse i konkursne komisije koje istima deli novac. I to nas novac koji smo svi placali putem poreza. Dobice pomoc oni koji su sve stekli pomocu drzave i rodjacko-partijskih veza i uzimali poslove i monopole. Jedino su se takvi odrzali u vreme krize. A oni nas nece izvuci, jer ne znaju bez drzave da rade. Naravno, spisak grebatora je sada mnogo veci. Naravno, niko ne spominje vracanje uzaludnih kredita onih koji su pod takvim uslovima dobijali sakom i kapom. Gde je taj novac? Pojela maca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.