Rebić: Video nadzor može povećati bezbednost u saobraćaju

Načelnik Saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je da se bezbednost saobraćaja može dosta unaprediti video nadzorom.
Vršilac dužnosti načelnika Saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je da se bezbednost saobraćaja može dosta unaprediti video nadzorom.

On je dodao da je pored toga potrebno i dobro funkcionisanje policije i sudova za prekršaje.

Rebić je rekao za RTS da je francuski grad Sent Etjen uspeo postavljanjem dobrog video nadzora za samo godinu dana da smanji broj udesa sa nastradalima za više od 80 odsto.

On je zbog početka turističke sezone apelovao na vozače da na put idu samo odmorni i sa ispravnim vozilima, da prave pauze tokom vožnje, kao i da nikako ne konzumiraju alkohol. Rebić je upozorio da je nažalost u saobraćaju dovoljan samo jedan trenutak nepažnje koji može da izazove tragediju i pozvao sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni.

U Novom Sadu kontrola zbog objavljivanja snimka udesa

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić sprovešće nadzor u novosadskoj saobraćajnoj policiji i JP "Informatika" zbog objavljivanja snimka teške saobraćajne nesreće kod Merkatora.

On je najavio da će o rezultatima nadzora i preduzetim merama javnost biti obaveštena. Isti postupak će biti sproveden i u Nišu, zbog snimka udesa u kojem je teško povređena učenica.

Šabić je ocenio da objavljivanje snimaka tragičnih saobraćajnih nesreća potvrđuju pravnu neuređenost oblasti video nadzora. On je podsetio da je svrha video nadzora u konkretnom slučaju da doprinese bezbednosti saobraćaja i pomogne u otkrivanju i dokazivanju krivičnog dela.

"Distribucija, u druge svrhe, ovakvih snimaka predstavlja krivično delo i kao takva ne bi smela biti predmet interesovanja samo poverenika nego i tužilaštva i policije", istakao je Šabić i dodao da već godinama od nadležnih traži da se oblast video nadzora uredi zakonom, čije odsustvo ima za posledicu konstantan rizik i povrede prava građana zajemčenih Ustavom.

  • Lala1

    11.06.2014 07:53
    Video nadzor saobracaja
    U razvijenim drzavama su odavno uveli video nadzor saobracaja i to se pokazalo kao potpuni promasaj. Umesto da se smanji broj saobracajnih nezgoda i prekrsaja, broj se povecao.
  • ja

    11.06.2014 06:58
    GLUPOSTI
    Kada bi svi radili svoj posao ne bi nebazdareni divljali. Neko ko vozi 57 km na sat kroz grad biva kažnjen, a takvi od 160 km mirno jure kroz grad. Ne bi on jurio da mu par puta objasne neke stvari.
    Ne treba nam Orvelova drzava vec da policija kaznjava nasilnike.
  • Tanja

    11.06.2014 06:40
    veoma besna
    da ste na vreme uveli zakone koji roditelje ovakvih idiota lupaju po dzepu, da ste im oduzeli vozila i njemu i njegovom tati, vozio bi bicikl

    i tad bi bio opasan

    uvesti dozivotnu pod hitno i za bahatost i za finansijku podrsku takvog ponasanja

    ili to
    ili cemo mi roditelji m morati uzeti zakon u svoje ruke zarad sigurnosti nase dece

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.