OEBS o slobodi medija u Srbiji

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović, istakla je, u delu redovnog šestomesečnog izveštaja o slobodi medija koji se odnosi na Srbiju, da je njena kancelarija spremna da pomogne u poboljšanju situacije u medijima u našoj zemlji i pozvala vlasti da zaštite slobodu Interneta.

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović, istakla je, u delu redovnog šestomesečnog izveštaja o slobodi medija koji se odnosi na Srbiju, da je njena kancelarija spremna da pomogne u poboljšanju situacije u medijima u našoj zemlji i pozvala vlasti da zaštite slobodu Interneta.

Mijatovićeva je podsetila da je 2. juna razgovarala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem o svojoj izjavi u vezi sa onlajn cenzurom i da ga je obavestila da "trend uklanjanja veb sajtova i blokiranja onlajn izvora i komentara mora biti prekinut". Ona je u izveštaju navela da joj je premijer Vučić pružio uveravanja da će se pozabaviti tim pitanjima. Mijatovićeva je dodala da se s Vučićem dogovorila da se, u najskorije vreme sastanu, kako bi razgovarali o tom i drugim pitanjima vezanim za medije.

Mijatovićeva je podsetila da je 27. maja izrazila zabrinutost zbog širenja onlajn cenzure i pozvala vlasti da neguju necenzurisane debate o pitanjima od javnog interesa, naročito u vreme kriza, kao što je situacija s poplavama u regionu.

Mijatovićeva je podsetila i da je 13. decembra javno izrazila zabrinutost zbog blokiranja pristupa onlajn medijskim sadržajima, jer su sa sajtova nekih medija, pošto su hakovani, uklonjene priče do kojih su došli istraživački novinari. Ona je kao primer navela članak novinara Miodraga Sovilja, koji je uklonjen s više sajtova, uključujući sajt Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i Autonomija.info.

U izveštaju piše i da je 16. decembra Mijatovićeva pisala srpskim vlastima u vezi s napadima na novinare B92 i Prva TV u Bačkom Gračacu i opštini Odžaci i pozdravila činjenicu da je incident osudio ministar pravde Nikola Selaković, koji je pozvao na pokretanje istrage i kažnjavanje odgovornih.

Mijatovićeva je, 14. januara, pozdravila hapšenje u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. i podsetila vlasti da ubistva Dade Vujasinović 1994. i Milana Pantića 2001. još nisu rasvetljena. Ona je, takođe, zatražila nastavak istrage u ovim slučajevima, kako bi odgovorni bili privedeni pravdi, navedeno je u izveštaju.

Mijatovićeva je navela i da je zatražila istragu i dodatne informacije o upadu policije u kuću Lili Linč, novinarke i urednice Balkanist.net, u sred noći, zbog ispitivanja.

Mijatovićeva pominje i slučaj novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića, koga je policija ispitivala zbog poruke na Fejsbuku, u kojoj navodno vređa reputaciju i dostojanstvo javnih ličnosti, kao i napad na sajt "Peščanik".

  • 19.06.2014 13:31
    mediji imaju previse slobode a Srbija je jedina zemlja u svetu koja nema državne neprijatelje i u kojoj izdajnik iz ratnog vremena nosi ime ulice u Beogradu.Mediji su sponzorisani i nijedan nije slobodan i samostalan.Mediji su svi u mečijoj službi.Mediji onih koji trenutno nisu na vlasti kao njihovi nalogodavci su spremni da za dolazak na vlast prodaju i narod i državu.Jedino što u Srbiji funkcioniše je norba za vlast.
  • alo,alo

    19.06.2014 13:20
    kakva saloboda medija ?
    pa mi smo jedina zamlja gde je medijima dozvoljeno cenzurisanje komentara !!
    samo ovde ne smes nista reci protiv medija!!!
    samo ovde dobijas uputstvo kako da komentarises !
    prvo ukinite to pa onda idite dalje !!!!!
    ps-snimio sam ovaj moj komentar !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).