Svaki stanovnik Srbije duguje 834 evra bankama

Građani Srbije su gotovo na dnu lestvice u Evropi po korišćenju bankarskih usluga.
Građani Srbije su gotovo na dnu lestvice u Evropi po korišćenju bankarskih usluga.

Za kredite duguju oko šest milijardi evra, a svaki stanovnik po 834 evra, pišu Novosti. To je, pak, 16 puta manje nego u zemljama Evropske unije, deset puta manje nego u Sloveniji, pet puta manje nego u Hrvatskoj... Nije da nam krediti ne trebaju - plata ode na hranu, komunalije ... i za ostale potrebe ne ostane ništa. Mala primanja su, ujedno, i glavni razlog za ovako nizak nivo zaduženosti.

Kreditna rata je prevelik zalogaj za našu platu, a uz to i kamatne stope po kojima banke zajme novac su kod nas visoke.

Prema podacima Kreditnog biroa, prosečan građanin za kredit duguje 751 evro, dozvoljeni minus 32 evra, kreditu karticu 45 evra, a za lizig uslugu samo šest evra. Već dve godine nivo zaduženosti stagnira, a za pojedine usluge kao što su kreditne kartice, pozajmica po tekućem računu i lizig usluge beleži se pad. Tako smo u 2008. godini više koristili kreditne kartice i zaduženost po stanovniku kada je reč o ovoj vrsti kreditiranja je bila 65 evra, a sada je 20 evra manja. Korišćenje lizinga gotovo da zamire od 2007. godine, kada je svaki građanin za uzeti automobil na ovaj način dugovao 15 evra, a sada dva i po puta manje.

"Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak", tvrdi Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit. Krediti ne mogu da budu jeftiniji dok imamo ovako visoku referentnu kamatu, ogromne nenaplative zajmove i obavezne rezervacije banaka. Zbog toga smo daleko od kamata koje se zaračunavaju u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj.

Prema rečima Dugalića, Narodna banka Srbije je smanjila referentnu kamatnu stopu na 8,50 odsto, ali je ona i dalje previsoka. Na primer, referentna kamata u Slovačkoj je 0,25 odsto, a u Evropskoj uniji 0,15 odsto. Uz to nenaplativi krediti kod nas su u privredi dostigli 28,2 odsto, a kod građana 9,1 odsto.

"To je jedan od najlošijih pokazatelja u Evropi, jer se svaki treći zajam ne vraća, a banke za njih izdvajaju rezervacije od 100 odsto, što je ogroman trošak", ističe Dugalić.

Znači da na svaki dinar duga, banka izdvaja dinar rezervacije i to su praktično zamrznuta sredstva.

  • 01.07.2014 05:30
    Po primanjima, trebala bi da je zaduženost građana 0,00din.
  • ns

    30.06.2014 22:45
    @Anonimus
    onda, blago tebi
  • 30.06.2014 19:54
    Netacno!
    Nije tacno, ja ne dugujem ni dinara, ni evra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija