Pacijentkinja zaražena virusom Zapadnog Nila na veštačkom disanju

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se leči jedan pacijent sa groznicom zapadnog Nila koji ima upalu mozga - encefalitis i priključen je na veštačko disanje, izjavio je direktor te klinike Dragan Delić.
U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS trenutno se leči jedan pacijent sa groznicom zapadnog Nila koji ima upalu mozga - encefalitis i priključen je na veštačko disanje, izjavio je direktor te klinike Dragan Delić.

Reč je o ženi iz Beograda, staroj 87 godina, koja nije putovala van grada i kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa iz likvora.

Profesor Delić kaže da se očekivalo da se bolest pojavi i da je prošle godine u ovom periodu bilo mnogo više obolelih sa teškim komplikacijama-meningitis ili encefalitis.

"Klinički tok bolesti je dosta težak, pacijentkinja je u ovom trenutku na veštačkoj ventilaciji", rekao je direktor infektivne i dodao da se u narednom periodu - jul, avguste, septembar, očekuje više bolesnika sa neuroinvazivnom formom infekcije virusom zapadnog Nila.

On je pojasnio da se najteže forme groznice zapadnog Nila javljaju kod pacijenata koji imaju oslabljen imunitet i još neke udružene bolesti.

"Obično su to pacijenti koji imaju oslabljen imunitet i hronične bolesti, najčešće metaboličke bolesti tipa šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti", naglašava Delić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u Srbiji su prošle godine registrovana 303 obolela od groznice zapadnog Nila, a umrlo je 35 pacijenata.

  • noname

    25.07.2014 16:14
    sta je ovde cudno?
    Kad umesto da se komarci prskaju iz vise aviona oni prodju sa pikapom na ulici i to je to. Pa dok to stigne do kuce/stanova komarci ubezali u kuce sakrili i eto nam PUN K. komaraca.

    Ovoj drzavi se samo ceka vanredno stanje da se neradi.Sramota...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.