Šta ako se utvrdi da je prodaja NIS-a bila štetna?

U ovom trenutku nije moguće proceniti koji su dometi radne grupe koju je za proveru privatizacije NIS-a osnovao MUP.

U ovom trenutku nije moguće proceniti koji su dometi radne grupe koju je za proveru privatizacije Naftne industrije Srbije osnovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, niti šta može da se dogodi ukoliko se, na primer, utvrdi da je prodaja većinskog kapitala tog javnog preduzeća bila štetan posao.

Prema rečima advokata Slobodana Beljanskog, teško je utvrditi kakve bi bile pravne posledice, jer, istina je da se u nekim situacijama može tražiti poništaj ugovora, ali je to znatno teže učiniti kada je reč o međunarodnom poslu. Za Beljanskog je mnogo zanimljivije pitanje zbog čega je policija formirala radnu grupu koja bi trebalo da utvrdi da li postoji krivična odgovornost.

- Takva inicijativa trebalo bi da potekne od tužilaštva, a da ono potom da zadatak policiji da rasvetli okolnosti pod kojima je prodaja izvršena. Do toga, međutim, nije došlo - ukazuje Beljanski. Sumnju u zakonitost ugovora o prodaji NIS-a imao je svojevremeno i Savet za borbu protiv korupcije, koji je Vladi tada prosledio upozorenje da prirodna bogatstva ne smeju da budu predmet privatizacije.

- Zaprepastilo me je to što su ugovorom o prodaji NIS-a bila obuhvaćena i naftna polja, prirodno bogatstvo koje se po našim zakonima, pre svega po Zakonu o privatizaciji, ne sme prodati. Savet je napisao izveštaj Vladi u kome kaže da se obligacionim ugovorom ne može raspolagati prirodnim bogatstvima, ali čak ni povratnu informaciju nismo dobili - kaže za Danas članica Saveta Jelisaveta Vasilić i dodaje da je sporno i to što je ograničena čak i naknada za eksploataciju naftnih izvora.

U javnosti se u vreme prodaje osporavala i cena za 51 odsto akcija, koja je, tvrdili su mnogi, daleko ispod procenjene vrednosti cele kompanije, koja se kretala oko dve milijarde evra. Zvaničnici su tada ukazivali da se to "kompenzuje" time što se kupac, ruski državni Gaspromnjeft, obavezao na ulaganje od preko pola milijarde evra, što je i realizovano.

Podsetimo, NIS je privatizovan u decembru 2008. godine, kao deo paketa iz energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

  • :)

    15.08.2014 09:11
    za vrlog doktoranta iz Zuricha...
    Ruse moze da obozava samo onaj ko ih nije upoznao. A ti kada ih toliko obozavas, zasto nisi otisao na Univerzitet Lomonosov u Moskvi nego bas u Svajcarsku... Jako ste mi pametni vi "ljubitelji Istoka" koji prosipate svoju pamet iz uređenog i čistog Zapada...
  • branko

    14.08.2014 08:16
    istina
    Znam samo da je NIS prilikom prodaje bio gubitaš,zvanično 500 mil eur prema izveštaju nezavisne revizorske kuće iz EU.Tako da je realna cena plaćena za 51% NIS-a oko 900 mil eur.NIS je čerupan decenijama od partijskih kadrova i tatinih sinova i bio jedno neuspešno nepotističko preduzeće.Sada je NiS jedna uspešna kompanija pod stranim menadžmentom,ali ko nam je kriv kada nismo u stanju sami da gazdujemo svojom imovinom.
  • Mile

    13.08.2014 20:02
    Alo Zurich
    Al' si besan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".