Rezerve gasa dovoljne za tri meseca

Rezerve gasa u skladištu u Banatskom Dvoru mogu da u slučaju krize zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, izjavio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.
Rezerve gasa u skladištu u Banatskom Dvoru mogu da u slučaju krize zadovolje potrebe stanovništva do tri meseca, izjavio je sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.

On je rekao da gas iz podzemnog skladišta "Banatski dvor" ne može da podmiri potrebe svih potrošača u vreme najveće zimske potrošnje, već samo snadbevanje prioritetnih potrošača.

"Srbija u špicu potrošnje, odnosno u danima sa veoma niskom temperaturom, može da potroši do 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, dok se iz podzemnog skladišta gasa `Banatski dvor` zbog tehničkih i bezbednosnih uslova dobija oko četiri miliona kubnih metara gasa dnevno", rekao je Savić.

On je naveo da Srbija ima neustaljenu potrošnju prirodnog gasa i da je to glavni problem pri ugovaranju isporuke sa inostranim dobavljacem.

"U letnjem periodu ta potrošnja je zaista mala - oko dva miliona kubnih metara dnevno, a u zimskom periodu i više od 10 miliona. U Srbiji domaćinstva troše izmedju 10 i 20 odsto gasa, zavisno od pariteta cena drugih energenata, a toplane 20 do 25 odsto i ta potrošnja se uglavnom realizuje tokom zime", rekao je Savić.

Ocenio je da bi u slučaju krize najveći teret bio na privredi jer ona troši oko 60 odsto gasa u Srbiji.

  • Lalla

    18.08.2014 00:27
    sve zavisi,,,,
    ,,,,spicu trosi 12 miliona kubnih metara gasa dnevno,,,
    ako ga ne razblazi Srbijaga pa se potrsonja poveca za 1oo% i vise,,,kao recimo u decembru 2014.g. i,,i,,,nista!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,

    ...privred trosi 60%,,,,
    naravno kada su individualni potrosaci gasa destimulisani,cenom,kvalitetom,,,,,,i sto ne znaju sta placaju,,,,
    kod centralnog grejanja se toliko insistira na placanju po toplotnoj vrednosti,,,,kod individualnih potrosaca gasa ni ne spominju,jer bi se smanjile mogucnosti za muljacinu na ceni i kolicini,,,,
    ostaje pitanje;
    koliko kosta jedan kubik gasa????!!!!!!!!!!!!
    cena kubika puta potrosena kolicina jednako iznos za placanje!!!!!!!!!!!!???????,,,,,
    i pitanje;struktura cene gasa????!!!!!,,,,,
  • 17.08.2014 21:49
    Ne nego hoce da opravdaju lizanje rusijanskog dupeta.
  • pawlle

    17.08.2014 16:05
    sta je,hocete da poskupite pa zajebavate narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".