Tabaković: NBS bila uspešna u 2013.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je NBS bila uspešna u postizanju cenovne i finansijske stabilnosti tokom 2013. godine i da je usmerena na održavanje i unapređenje tih rezultata.
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je NBS bila uspešna u postizanju cenovne i finansijske stabilnosti tokom 2013. godine i da je usmerena na održavanje i unapređenje tih rezultata.

Ona je na Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava kazala da će naglasak centralne banke biti i na smanjenju oscilacija u kretanju inflacije i njenom stabilizovanju u predviđenim okvirima.

"Očekujemo da će uspešnosti NBS-a u ostvarivanju svojih zakonom definisanih ciljeva doprineti i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", naglasila je Tabakovićeva.

Ona je na sednici Odbora o rezultatima NBS 2013. godine naglasila da je finasijski sistem Srbije u celini prošle godine bio stabilan i da su dokapitalizacija i gašenje nesolventnih banaka doprineli održavanju bankarskog sistema iznad proseka regiona.

Tabaković je kazala da je centralna banka prošle godine dala pun doprinos makroekonomskoj stabilizaciji, podsetivši da je inflacija sa 12,8 odsto u januaru svedena na 2,2 odsto u decembru. Postignuta je i stabilnost deviznog tržišta, što je bio bitan faktor za nisku inflaciju i održavanje finansijske stabilnosti u 2013.

"Povećane su devizne rezerve NBS-a za 275 miliona evra, od čega po osnovu investicija 180 miliona evra. Time je održan nivo deviznih rezervi koji je dovoljan da domaći sistem zaštiti čak i od snažnijih negativnih kretanja iz međunarodnog okruženja", kazala je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da je NBS pripremila nove zakone o osiguranju i platnim uslugama koji su dobili pozitivnu ocenu Evropske komisije, ali da još nisu poslati Skupštini Srbije i da pre njih treba da se uradi rebalans budžeta.

  • 25.09.2014 21:43
    Zivimo li mi u istoj drzavi ?
  • Toma

    25.09.2014 18:12
    2014 jos uspesnija
    ako pitate ove bahate iz unije osiguravaca, oni su te debelo nagradili. Mora da ce cerka nesto isto profitirati. Mozda koji doktorat I tako...
  • Калимеро

    25.09.2014 17:07
    Извртање истине
    Каква ће бити оцена за ову годину? Од мене 0!!! Првенствено мислим на пискупљење аутоосигурања. Ако сте ви заборавни ја нисам!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".