Od "Južnog toka" Srbiji godišnje 300 miliona evra

Na godišnjem nivou, prihodi Srbije od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda "Južni tok" trebalo bi da iznose oko 300 miliona evra.
Na godišnjem nivou, prihodi Srbije od tranzitnih taksi i poreza od gasovoda "Južni tok" trebalo bi da iznose oko 300 miliona evra.

To znači da će u narednih 25 godina prihod biti ukupno 7,7 milijardi evra, kaže portparol preduzeća "Južni tok transport" Jasper Jansen.

Jansen je, pri obilasku postrojenja "Severnog toka" na obali Baltika u Nemačkoj, rekao da bi na izgradnji deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, vredne oko dve milijarde evra, moglo biti angažovano oko 2.500 ljudi.

Portparol preduzeća "Južni tok transport" veruje da će "Južni tok", sa kapacitetom od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, više nego bilo koji drugi energetski projekat obezbediti potrebe Evrope za gasom koje su u porastu.

"Potražnja za gasom je u porastu, Evropi sada treba oko 500 milijardi kubika gasa godišnje, a procene govore da će godišnja potražnja za gasom do 2030. porasti za oko 100 milijardi kubika", rekao je Jansen.

Prema njegovim rečima, u tom periodu smanjivaće se domaća proizvodnja gasa u Evropi, što će povećati potrebe za uvozom za oko 150 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Jansen je rekao da je "Južni tok", koji je jedan od najvažnijih energetskih projekata u Evropi, i planirani najduži gasovod u svetu.

  • 25.09.2014 19:40
    xaxaxaxa Bugari odvarili cevi i bacili ih u more, a ovaj spominje nekakvih 25 godina xaxaxaxa

    sto nama gasprom ne da lepo tih 7,7 milijardi evra, a on nek naplacuje koliko hoce, kome hoce, i kad hoce

    za 25 godina smo promenili 4 drzave, za jos toliko mozda budemo tanzanija
  • 25.09.2014 17:49
    Pokrasce I to.
  • makijaveli

    25.09.2014 15:29
    bajke i cinjenice
    Ovu pricu slusamo vec 5-6 godina, a jos se nije pocelo sa izgradnjom. A kada se i pocne, treba 2-3 godine da se zavrsi, ako se zavrsi. Posto se gradi sa Ruskim kreditom, treba ga vracati 5-6 godina, a to znaci da od prihoda nema nista, mozda i sledecih desetak godina. Pitanje je i da li ce biti toliki prihodi, jer do tada ce Evropa morati imati i druge alternativne izvore, da smanji zavisnost od Rusije. Ako dodamo da je Srbija u ovom projektu manjinski vlasnik (samo Srbija, ostale zemlje na to nisu pristale), znaci da se odlucuje o svemu negde drugde, a ne u Srbiji !Ali zato Rusi nemilice eksploatisu naftu i gas iz Vojvodine po bagatelnoj naknadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".