Selaković: Do 40 godina zatvora za ubistvo Ivane Podraščić

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da osumnjičenom za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnje Ivane Podraščić u Beogradu, Darku Kostiću, preti optužba za teško ubistvo za koje je predviđena zatvorska kazna od 30 do 40 godina.
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da osumnjičenom za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnje Ivane Podraščić u Beogradu, Darku Kostiću, preti optužba za teško ubistvo za koje je predviđena zatvorska kazna od 30 do 40 godina.

"To je najviša kazna u našem kaznenom sistemu i u tom kontekstu, nesuvislo je pričati o blagoj kaznenoj politici. Bio sam začuđen kad sam čuo priče o tome a kasnije sam saznao da je reč o licu koje je ranije bilo osuđivano za različita krivična dela. U momentu izvršenja tih dela, važio je raniji Krivični zakonik koji je propisivao niže kazne, uključujući i suspenziju smrtne kazne u određenom periodu", rekao je Selaković.

Selaković je rekao da se bolji nadzor nad višestrukim prestupnicima može ostvariti samo kroz unapređenje uslova zatvorskog sistema. "Dobar sistem resocijalizacije i dobar korektivni efekat uprave za izvršenje krivičnih sankcija nije moguć ako imate zatvore koji su prebukirani, kao što je to bio slučaj 2012. godine, kada je zatvorenika bilo 50 odsto više nego što su to dozvoljavali kapaciteti. U takvim uslovima ne možete da ostvarite gotovo nikakav korektivni efekat na osuđenike", rekao je Selaković.

Komentarišući zahteve da policija što ranije krene u potragu za licima čiji je nestanak prijavljen, naročito kada je reč o nestaloj deci, ministar je kazao da takva potreba postoji ali da to pitanje još nije regulisano zakonom već podzakonskim aktima, poput različitih pravilnika u okviru policijske službe.

"Možemo da govorimo o tome da li su kazneni minimumi i maksimumi za neka druga krivična dela dobro postavljeni ali sudija je taj koji odmerava kaznu. Do pravosnažnosti presude, ta prvostepena kazna prolazi proveru drugog stepena a među samim sudijama postoji neka vrsta standarda za kakva dela se određuje kakva kazna", kazao je Selaković.

On je ocenio da poseban problem predstavlja način na koji se u Srbiji vrše veštačenja i ko sve dobija licencu za sudskog veštaka. "Zakon o veštačenju iako je nedavno usvojen, ima odredbe koje kao da su iz kamenog doba. Ko su ljudi licencirani da budu sudski veštaci, naročito neuropsihijatrijske struke? Ako imate povratnika koji na brutalan način izvrši ubistvo i ako je to delo praćeno još nekim krivičnim delom, recimo protiv polne slobode, postavlja se pitanje da li je počinilac to uradio potpuno svesno ili postoji problem sa svešću o preduzimanju takvih radnji", kazao je Selaković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.