Zatvorena birališta, incident u Tutinu, pucanj u Pazaru

U Srbiji su održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a birači koji su svoje savete birali na neposrednim izborima mogli su da glasaju na 881 mestu koja su zatvorena u 20 sati.
U Srbiji su održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a birači koji su svoje savete birali na neposrednim izborima mogli su da glasaju na 881 mestu koja su zatvorena u 20 sati. Prema podacima Republičke izborne komisije do incidenta je jedino došlo u Tutinu, gde je intervenisala i policija. Dežurnoj službi PU Novi Pazar prijavljeno je da se čuo pucanj u ulici Stevana Nemanje.

U šest opština u Sandžaku ukupan odziv na izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina do 17 sati bio je 27,84 odsto.

Dežurnoj službi PU Novi Pazar prijavljeno je da se čuo pucanj u ulici Stevana Nemanje, potvrdila je portparolka odeljenja za informisanje te uprave Bedrija Mujović. Ona je istakla da je policija uputila ekipe koje rade na rasvetljavanju događaja.

Ukupan odziv u šest opština u Sandžaku na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina do 14 sati bio je 17,66 odsto, podaci su Cesida. Izbori u Boru, Majdanpeku i Negotinu teku bez problema.

Izbori za savete nacionalnih manjina u Dimitrovgradu, gradu sa većinskim bugarskim stanovništvom, odvijaju se bez problema, izjavio je danas  koordinator radnog tela za sprovođenje izbora u tom gradu Velin Nikolov.

Najveća izlaznost na izbore za savete nacionalnih manjina je u Novoj Varoši, 3,82, odsto, a ukupna izlaznost do devet sati u šest sandžančkih opština je 2.40, podaci su Cesid-a u kome navode da je jedino u opštini Tutin doslo do ozbiljnog incidenta.

Povrenik Repbličke izborne komisije za Novi Sad Borko Dunđerski izjavio je danas da je svih 21 biračkih mesta u Novom Sadu za izbore za članove Saveta nacionalnih manjina otvorena po planu i sedam časova i da nije bilo nikakvih problema.

Pravo da glasa na neposrednim izborima, kako svoje savete biraju pripadnici 17 manjina u Srbiji, ima 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak, a Republička izborna komisija proglasila je 82 liste.

  • 27.10.2014 08:28
    Pogled
    Za nacionalni savet nacionalnih manjina ne biraju se politicke partije, nije jasno zasto se dnevno politicke potrebe pojedinaca i "nenadleznost" nacionalnih saveta koristi za licnu promociju politicara i izgovor glasaca za neizlazak na izbore. Prema dokumentima, odnosno zakona Republike Srbije nacionalni saveti nacionalnih manjina imaju nadleznosti iz oblasti: kultura, obrazovanje, obavestavanje i sluzbena upotreba jezika i pisma. Okvire ove cetiri nadleznosti su regulisane zakonima iz oblasti prava nacionalnih manjinama i posebnim zakonima koji vaze za sve gradjane republike Srbije, a nisu se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina.

    Jedna od znacajnih zamerki za organizovanje izbora moze biti upucena Republickoj izbornoj komisije, a pre svega gradskim i opstinskim izbornim komisijama, zamerka se zasniva da je bilo gradjana, koji su evidentno upisani u poseban biracki spisak (neki imaju resenje da su upisani u poseban biracki spisak, neki su glasali na proslim izborima za nacionalni savet nacionalnih manjina, neki su proverili na sajtu RIK-a i bili upisani u poseban biracki spisak) - a nije ih bilo u spisku biraca na dan glasanja. Bilo je situacija da su dobili resenje iz opstina, a da ih nije bilo na spisku biraca ni na jednom glasackom mestu iste opstine. Ovim propustima Republika izborna komisija je onemogucila gradjanima da ostvare svoja gradjanska prava, pravo na glasanje, sto znaci da treba dosta raditi na boljem organizovanju sistema izbora u republici Srbiji, i ovaj problem jeste problem Srbije i niciji sa "strane".
  • slobodan

    26.10.2014 20:14
    istinska mogućnost izbora
    Nekada a možda i sada Mađari su u vojvodini imali 5 političkiuh partija. Danas se kandiduju nekakve liste Mađara iz redova članstva srpskih političkih partija. To nije isto. Ja nemam za koga da glasam pa zato i nisam glasao. Koga predstavljaju ovi koji budu na ovakav način izavrani? Mene sigurno ne. Pa koga onda? Po meni one srpske političke partije i one srbe koji su ih kandidovali. Pa zar će sada i u savetima nacionalnih manjina apostrofiram na mađarsku nacionalnu manjinu biti preovlađujući interesi srba i srbije a ne kako i u samom nazivu te institucije stoji nacionalnih manjina t.j. onih koji nisu srbi i ugroženi su od strane srba pa se zato ovim putem samoorganizovanja štite od negativnog uticaja srba? Nažalost hoće i to je sramota pa zato ja u toj sramotnoj raboti nisam ni mogao uzeti učešća ni toliko da izađem na biralište.
  • 26.10.2014 20:01
    Savetovanje
    Srbija bi trebalo da se pozbavi ovim problem, zarad opstanka nacionalnih manjina, šta se radi u nacionalnim savetima je nedopustivo, tamo je otprilike kao u svakodnevnom životu, ako nisi u savetu, ne možeš ni klozet da čistiš...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija