Film i balet nisu kultura!?

Neka nova rešenja resornog ministarstva u nacrtu izmena Zakona o kulturi uzburkala su javnost. U Nacrtu nema kinematografije kao kulturne delatnosti, nacionalne penzije se ukidaju, a razmatra se i opravdanost statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Neka nova rešenja resornog ministarstva u nacrtu izmena Zakona o kulturi uzburkala su javnost.

U nacrtu nema kinematografije kao kulturne delatnosti, nacionalne penzije se ukidaju, a razmatra se i opravdanost statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja. Kinematografija je izbrisana, ostale su samo audio-vizuelne umetnosti.

"Mislim da taj koji je to predložio ili je neobrazovan, ili neobavešten, ili nekulturan, ili ignorant prema nečemu što je vrlo važno. Jedno su audio-vizuelne umetnosti pa tu spadaju razne stvari, a drugo je kinematografija. To je posebna grana koja mora da postoji", smatra reditelj Goran Marković. "Teško je naći pravu formulu da bi sve delatnosti bile nabrojane, a to je i pitanje kulturološko. Mi smo spremni da čujemo mišljenje kulturološke javnosti", kaže Predrag Blagojević, viši savetnik Ministarstva kulture.

Prvi put kao kulturna delatnost uvodi se cirkus, a balet, predviđen postojećim zakonom, sada se briše. "Baletska umetnost ima mnogo sistemskih problema sa drugim zakonima i prepoznavanjem svojih specifičnosti i smatramo da se brisanjem baleta ne pomaže umetnosti koja postoji već 100 godina u Srbiji", kaže Blagojević.

Predloženim izmenama se ukida dodela nacionalnih priznanja, ali ne i priznanja koja su već dodeljena. "Meni je neprijatno da govorim o tome, jer ja sam imao privilegiju da budem ministar kada su se ustanovljavala nacionalna priznanja. Pitanje je bilo, naravno sa pravom, da li je trebalo da dobiju svi, da li tu treba da postoje kriterijumi, njihovo pooštravanje, sigurno da to treba. To je jedna stvar koja mora da ostane, jer to je ponos države", smatra Vojislav Brajović iz Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Ministarstvo kulture sve zainteresovane za predloge upućuje na formulare na svom sajtu do 15. decembra. Zatim će mišljenje o zakonu dati ostala ministarstva i očekuje se da Vlada do kraja godine dobije zakon na usvajanje.

  • 07.12.2014 15:52
    e da i sport
    Iako je sport nece ni to pomoci jer ni sport nema smisla finansirati ako ekonomija propada. Uzmite neku granu privrede gde treba mozak koristiti ima toga dosta...

    A sportom se bavite rekreativno da podignete zdravlje i odrzavate pa cete bolje raditi, razmisljati itd.
    A ima i izreka odavno : "U zdravom telu zdrav duh."
    A to ne ukljucuje sedenje na tribinama ili sedenje ispred ekrana. Koliko izopacene podmuklosti i dvolicnosti i egoizma kad se gura sve lazno...
  • 07.12.2014 15:31
    naravno da balet nije umetnost
    ZATO sto se skidaju i utezu kao i razne zenske po ulici a time pokazuju svoju golotinju... To bi svakom trebalo biti jasno cak iako javno ne prizna :) BALET = LEGALIZOVANA GOLOTINJA(malo diskretnija)

    Da bi neka drzava imala umetnost mora da postoji vekovima a ne par decenija ili jedan vek. Ko vam je kriv kad ste bili agresivni narod a i danas ste takvi.

    DRUGO - u drzavi gde propada ekonomija nema mesta umetnosti nego se bavi drugim privrednim granama da se zaradi za hranu i osnovne potrebe... A umetnost mozete pokrenuti kad se obogatite naucno i ekonomski ;)

    Film je LEGALIZOVANA PODMUKLOST zato sto se tu ljudi placaju i velicaju za laganje(i uce laganju). Eto SAD ima najvise glumaca i najbolje su prevarili i slagali i izmanipulisali mnoge...Ubedili svet da se Srbija mora bombardovati a to sto ce ozraciti sve ljude radi sacice nema veze. Da su zaista pametni resili bi problem na balkanu bez oruzija(naravno ako je to bila iskrena namera..).
  • Драгана

    05.12.2014 05:43
    Балет је спорт?!?
    Бивши републички министар за спорт и омладину Снежана Марковић-Самарџић и садашњи покрајински секретар за спорт и омладину Мариника Тепић су изјавиле да је балет спорт,па зашто да ОВИ мисле да је уметност??? Не видим разлику између СВИХ ЊИХ! Очигледно су нам на водећим функцијама врло образоване особе...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.