EU će pomoći izgradnju gasovoda prema Bugarskoj

EU je spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasovoda prema Bugarskoj, što bi joj bio jedan od novih izvora za snabdevanje gasom, a korist bi imale i srpske kompanije uključene u projekat, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

EU je spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasovoda prema Bugarskoj, što bi joj bio jedan od novih izvora za snabdevanje gasom, a korist bi imale i srpske kompanije uključene u projekat, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

"EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Rad na studiji izvodljivosti je završen sa finansijskom podrškom EU i sada se radi na projektovanju gasovoda", rekao je Devenport. Kako tvrdi, taj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije, a takođe će suštinski doprineti tome da Srbija ima pristup alternativnim izvorima snabdevanja gasom uključujući tečni prirodni gas.

Na pitanje da komentariše to što ruski ambasador Čepurin kaže da Srbija treba da traži odštetu od EU zbog Južnog toka, Devenport navodi da bi klauzule o nadoknadi štete trebalo da budu deo ugovora koji su pravljeni za taj projekat. "Evropska komisija nije potpisnica tih sporazuma i ugovora, pa samim tim nije prava adresa za traženje nadoknade, kaže Devenport.

Odgovarajući na pitanje da li je EU vršila pritisak na Vladu Srbije i premijera Vučića da odustanu od početka gradnje Južnog toka kroz Srbiju, Devenport kaže da nije bilo pritisaka ni na Srbiju ni na bilo koju drugu zemlju.

Antić: U toku izrada projektne dokumentacije

U toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić. On je naveo da su u budžetu za 2015. godinu predviđena sredstva za izradu prostornog plana kojim će biti predviđena tačna trasa tog gasovoda. "EU je obezbedila Bugarskoj sredstva za njihovu deonicu, dok mi razgovaramo kako će da se finansira srpska deonica", precizira Antić.

Gasna interkonekcija sa Bugarskom podrazumeva izgradnju gasovoda koji će povezivati dve zemlje i u kojem će naša deonica biti od Niša do Dimitrovgrada, a kako podseća "Blic", reč je o postojećem projektu koji nije povezan sa Južnim tokom.

  • НиколаНС

    06.12.2014 17:12
    Рече председник Србије и региона
    Г. Мајкл Девенпорт. Иначе је ЕУ небројено пута показала и доказала да је велики пријатељ Србије и народа у Србији. Од Изазивања ратова на подручју бивше СФРЈ, преко санкција, Космета, Евроинтеграција. Оличење поштења, правде и морала, та ЕУ.
  • Стивен Дедалус

    06.12.2014 14:42
    танте за кукурику
    Ма супер. Уместо да будемо дистрибутери и наплаћујемо транзитну таксу, сада нам нуде изврсну могућност да будемо крајњи корисници и плаћамо цену у коју су се сви уградили.
  • Podbarac

    06.12.2014 14:15
    Ko sa Rusima tikve sadi o glavu mu se obijaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.