NDNV: Nedovoljno stručnog kadra za evropske projekte

Nedostatak kadrova stručnih za projektno planiranje i sprovođenje projekata je "hronična boljka" skoro svih lokalnih samouprava u Vojvodini, ocenilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) na osnovu istraživanja o realizaciji evropskih projekata u pokrajini.
Nedostatak kadrova stručnih za projektno planiranje i sprovođenje projekata je "hronična boljka" skoro svih lokalnih samouprava u Vojvodini, ocenilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) na osnovu istraživanja o realizaciji evropskih projekata u pokrajini.

Ograničene ili skromne budžetske i materijalne mogućnosti, posebno manjih i siromašnijih opština u sufinansiranju i pretfinansiranju EU projekata, često se apostrofira kao veliki ograničavajući faktor, navodi se u istraživanju "Evropa u Vojvodini" koje je sprovelo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Istraživanje je pokazalo da su lokalne samouprave u Vojvodini od 2007. do 2013. godine realizovale ukupno 256 projekata koje je finansirala EU, ukupne vrednosti veće od 120 miliona evra. Neke lokalne samouprave učestvovale su u realizaciji dvadesetak projekata, dok su opštine Bečej, Bačka Palanka, Odžaci, Opovo i Srbobran u tom periodu realizovale svega po jedan projekat koji je podržala EU.

Najviše projekata realizovali su Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Pančevo, Subotica, Temerin, Kanjiža, Novi Kneževac, navodi se u istraživanju. Najviše realizovanih projekata je bilo za lokalni ekonomski razvoj, zatim za unapređenje rada lokalne samouprave, kao i zaštite životne sredine, dok je najmanje projekata realizovano u obrazovanju.

Projekat "Pregled, analiza i predstavljanje realizovanih projekata lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, finansiranih od strane EU u periodu 2007-2013." realizovalo je više od 20 novinara, analitičara i istraživača NDNV-a, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Cilj projekta je da upozna javnost s postignutim rezultatima i da predoči značaj projektnog finansiranja opština i gradova iz fondova EU. Istraživanju su se odazvale 44 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini.

Jedino opština Titel nije želela da učestvuje u istraživanju, a po raspoloživim podacima, ona nije relizovala nijedan projekat koji je finansirala EU.

Istraživanje je na www.najgradonacelnik.org, a novinarski tekstovi na www.autonomija.info.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina