Zrenjanin: Dom za učenike proizvodi i prodaje struju

Na Domu učenika "Angelina Kojić Gina" u Zrenjaninu podižu solarnu elektranu kapaciteta 56 kilovata.
Na Domu učenika "Angelina Kojić Gina" u Zrenjaninu podižu solarnu elektranu kapaciteta 56 kilovata.

Za desetak dana biće završena i druga faza ugradnje panela, a menadžment Doma planira da struju prodaje i tako finansira nove projekte.

"Ugradnja panela podrazumeva proizvodnju, ali i prodaju električne energije, a kada je u Domu mala potrošnja, višak struje biće preusmeren na mrežu Elektrodistribucije. Planiramo da novcem od prodaje struje finansiramo ugradnju alternativnih izvora energije, kao što su toplotne pumpe koje će biti postavljene u Domu. Planiramo da sledeće godine realizujemo i taj projekat", objašnjava direktor Doma učenika Goran Petković.

"Prodajom viška struje možemo da ostvarimo značajan prihod i pokrenemo još isplativih projekata", ističe Petković, uz napomenu da je vrednost elektrane procenjena na petnaest miliona dinara, a ugradnju Dom učenika finansira iz sopstvenog budžeta.

"Naš dom učenika se prvi u Srbiji okrenuo alternativnim izvorima grejanja zahvaljujući donaciji vlade Slovačke i podršci Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine. Solidne rezultate postigli smo postavljenjem solarnog sistema za grejanje sanitarne tople vode, a kapacitet je 13.000 litara. To podmiruje potrebe 340 učenika, koliko boravi u Domu", objašnjava direktor Petković.

  • Begej river

    10.09.2015 06:35
    Bolja budućnost
    Divno je čuti ovakve vesti kada pojedinci, uprkos krizi, stvaraju kreativna i inovativna rešenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina