Zrenjanin: Od jeseni konačno zdrava voda iz Vodovoda

Prvi kontigent opreme za buduću fabriku vode u Zrenjaninu stigao je u Beograd, a delovi postrojenja za preradu vode iz gradskog vodovoda trenutno su smešteni u "Transportšpedu".
Delovi koji čine prvi segment u procesu prerade vode biće isporučeni iz inostranstva u ukupno sedam kamiona, od kojih će ostatak stići narednih dana, dok se drugi deo opreme očekuje krajem jula.
 
- Deo opreme, koja će biti instalirana u buduće postrojenje za preradu vode, potiče iz Srbije i treba da stigne u Zrenjanin krajem avgusta. Sve u svemu, početkom oktobra će postrojenje biti pušteno u probni rad - predstavnik italijanske kompanije "Grupo Zillio" Nenad Obradović.
 
V.d. direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Ivan Dević je objasnio da je jedan od glavnih problema bilo davanje garancija izvođaču radova, italijanskoj kompaniji "Grupo Zillio", sa kojom je JKP "Vodovod i kanalizacija" potpisalo ugovor o preradi vode. Te garancije odnose se na plaćanje obaveza prema italijanskom investitoru.
 
- "Vodovod" nije mogao da obezbedi te garancije, s obzirom na to da je ušao u nepredviđene dubioze,pa smo tražili način da prevaziđemo problem i u pomoć je priskočila Vlada Srbije, koja je obezbedila neophodne garancije. One su ranije formalno bile obezbeđene, a sada možemo da ih odmah prosledimo izvođaču radova - rekao je Dević i precizirao da se garancije odnose na 5,6 miliona evra, kolika je trogodišnja vrednost isporučene prerađene vode.
  • Orban

    01.07.2016 07:55
    Od 2004 godine dolazio sam u te krajeve od Vrbasa Kucure Zrenjanina cak i nize i na sta se svodila prica sa stranim firmama koje sam zastupao? Ako das kovertu nasoj stranci dobices posao. Naravno sve smo ih redom odbili. Zrenjaninski vodovod sjecam se dolazili smo par puta bili su tamo i neki strucnjaci Ceski sa plasticnim ljepljenim kao prototipom ciscenja vode a dragi moji Arsen se nemoze ocisititi samo peskom ili fitlracijom materijalom kao ostale vode. Niti se moze zeljezo iz vode osloboditi bez kemijskih reakcija i kemije. Naravno Italijani su napravili mobilni kontejner kojeg smo im mi nudili prije 15 godina. To je sve samo sprdacina jer jedan mali i oveci kontejner nemoze nikada ocisititi tolike kolicine vode koje grad Zrenjanin i okolica trosi. Generalne cijevi od stanice vode sve do glavnih potrosaca moraju da se menjaju jer Arsen se talozi. Nama nisu dozvolili na AP Vojvodine da objavimo nase nalaze vode koje smo uradili u Ljubljanskom institutu za vode gde je Arsen u vodi bio 50 puta veci od dozvoljenih granica. Znaci jasno i glasno se sutilo i narod ubijao sa Arsenom godinama. Onda na tenderu u Izvrsnom vecu Vojvodine namesten tender nekoj firmi nije ni firma nego Fakultet koji nije imao ni bancne garancije ni reference nista. Prijavili smo ih komisiji premiera koja je sve zaustavila. I ovo je sve bez veze jer fabrika vode nije u interesu prodavacima vode koja ima jak lobi. Adio Srbija i srpska posla. Ne hvala.
  • Arpad

    30.06.2016 22:44
    A cevi?
    Lepo, dobiće Zrenjanin fabriku vode, koja će pročišćavati veliku količinu vode i pumpati je u nekoliko decenija stare cevi, na koje se već uhvatio talog.
  • Malinar

    30.06.2016 10:59
    Kikinda
    Bilo bi lepo da uskoro pročitam sličnu vest i za Kikindu sa okolinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.