Nove prijave protiv Vitala zbog zagađivanja Velikog bačkog kanala, nadležni ne reaguju

Posle samo dve nedelje, Ekološki pokret Vrbasa podneo je nove prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" zbog zagađenja Velikog bačkog kanala.

Ekolozi su uputili još jedan dopis predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić sa zahtevom da se preduzmu mere protiv odgovornih za zločin nad prirodom.

Polovinom avgusta aktivisti EPV su ustanovili da je iz uljare u VBK dospelo nekoliko stotina kubnih metara masnih otpadnih voda. S obzirom na to da se fabrika u ovom periodu priprema za prijem uljarica za preradu, ekolozi su zaključili da su masnoće i sapunica završili u kanalu posle čišćenja i ispiranja posuda, cisterni, cevovoda i pogonskih prostorija. U prijavama upućenim tužilaštvu i inspekciji izneta je sumnja da je pri ispiranju korišćena kancerogena "živa soda". Upozoreno je i da se od isparenja iz kanala širi nepodnošljiv smrad, što ukazuje da je u vazduh dospela opasna količina otrovnih materija.

"Obe pokrajinske inspekcije, i vodna i ona za zaštitu životne sredine, po nalogu svojih šefova su ovih dana, na osnovu naših prijava, posetile "Vital", ali su već sutradan ventili iz kolektorskih jama ove fabrike ponovo odvrnuti, i prljavi "cunami" se valja prema susednom Srbobranu", kaže za "Novosti" predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Iako je EPV za 13 godina, koliko ovaj pokret postoji, podneo oko stotinu prijava protiv "Vitala" zbog zagađenja VBK sirovim industrijskim vodama, kao i gradskog vazduha neprečišćenim dimom iz fabričkog dimnjaka, ekolozi su ostali zatečeni rečima v. d. direktora Republičke direkcije za vode Nataše Milić, koja je prošle nedelje izjavila da je republička inspekcija u 2016. godini podnela samo dve prekršajne prijave.

"Nismo čuli da se bilo ko brecnuo na ovu izjavu, a u istoj emisiji je gostovao i ministar za životnu sredinu Goran Trivan. Njemu, kao i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i premijerki Ani Brnabić, uputili smo prethodno zahtev da se "Vitalu", kao dugogodišnjem i poslednjem industrijskom zagađivaču VBK na potezu Crvenka-Kula-Vrbas, izrekne zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od pet do 10 godina. Nikakav odgovor na ovaj zahtev nismo dobili", navodi Đurđevac za "Novosti".

U novom obraćanju premijerki, ekolozi su zatražili da bude suspendovana v. d. direktorka Republičke direkcije za vode, koja je i načelnica republičke inspekcije, ističući da se sa "takvim inspekcijskim kadrom ne može sprečiti vandalizam nad prirodom i stići u Evropu".

Podsetimo, kako je 021 ranije pisao, nekoliko tužbi, krivična prijava i na desetine prekršajnih prijava podneto je poslednjih godina protiv fabrike ulja i biljnih masti "Vital". Više o tome za šta se tereti "Vital", možete pročitati OVDE.

  • Limanac

    31.08.2017 16:00
    Lako rešivo
    Uzmeš gazdu Vitala i njegove prve rukovodioce, pa lepo pokupiš i odgovorne iz nadležnih ekoloških institucija i nadležnih pravosudnih organa koji se na prijave građana oglušuju, pa podeliš svima kupaće gaće i organizuješ im "poduže letovanje" uz obavezno višednevno i višesatno kupanje u kanalu do fabrike i spavanjac pod šatorima uz kanal da se nadišu čistog vazduha. Mislim problem zagađenja bio bi momentalno rešen
  • KJ

    31.08.2017 13:00
    Nije ovo nista novo. Vital zagadjuje kanal vec 40 i vise godina na isti nacin , nekada se nije smelo to pominjati. samo predjes preko kanala , osetis nesnosan smrad , gomile uginule ribe i nikom nista. Taman posla da je neko rekao da komunisticko rukovodstvo Vitala radi kako ne treba i da drugovo nemaju pojma .
  • Voltron

    31.08.2017 12:51
    Ova vest je posebno uznemirila goste u prepunim bastama u centru , dzogere na keju , one sto cekaju u redu za pica parce , klinke u minicima , konzumente pljeskavica , kolenica , bureka , prasetine , janjetine ispod saca , ljubitelje Parova i Zikine sarenice , politicare u Skupstini , debele direktore , patriJote , ljubitelje Cece , ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina