Selenča: Potpisan sporazum o unapređenju edukacije u organskoj proizvodnji

Na Forumu organske proizvodnje u Selenči potpisan je sporazum između Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja za edukaciju u organskoj proizvodnji.

Kako je za 021 rekao direktor Centra za organsku proizvodnju Jozef Gašparovski, trenutno u Srbiji ne postoji program za edukaciju u ovom polju.

"Obrazovanje nije završeno onog trena kada završite srednju školu ili fakultet. Čovek se obrazuje dok je živ, dok je radno aktivan. Kada uđemo u Evropsku uniju, više neće biti moguće baviti se poljoprivredom ‘ad hoc’, ovakve stvari se neće može raditi bez obuke", rekao je Gašparovski.

Potpisani sporazum omogućava da Centar za organsku proizvodnju koji ima kapacitete i za teoretsku i za praktičnu obuku podeli svoje znanje sa drugim ljudima i da oni za to dobiju sertifikate. Prvo treba da se formiraju programi, zatim da se ti programi akredituju, a tek onda može da se krene sa kursevima, radionicama i seminarima.

Na Forumu je takođe održana panel diskusija o trenutnom stanju u organskoj proizvodnji, gde je utvrđeno da postoji problem sa sertifikovanjem proizvoda, kao i sa papirologijom koja je potrebna da bi se ti sertifikati dobiju.
 
"Predloženo je da se lincence sertifikacionim kućama daju na duže od jedne godine, ali da Ministarstvo vrši redovnu kontrolu. Takođe, problem je što različite sertifikacione kuće na različit način tumače zakone i propise i to bi trebalo rešiti", naveo je Gašparovski.
 
Na Forumu o organskoj proizvodnji bilo je više od 200 učesnika. Potpisani sporazum je veliki uspeh za sve koji se bave organskom proizvodnjom. Takođe, diskusije su uklljučivale mnogo suprotstavljenih mišljenja što samo govori o uspešnosti ovog događaja. 
 
Nakon panel diskusije, održali su se razgovori između preduzetnika i poljoprivrednika iz regiona, pa se od ovog događaja očekuju i uspešne poslovne saradnje. Forumu koji je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske preduzetničke mreže Srbije, Višegradskog fonda i Interreg IPA CBC programa Hrvatska-Srbija, prisustvovalo je oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja. Pored domaćih i inostranih organskih proizvođača i prerađivača, u ovom, najvećem stručnom skupu u regionu, čija je centralna tema bila "Sertifikacija u organskoj proizvodnji" učestvovali su i predstavnici nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih institucija, predstavnici obrazovnih ustanova u zemlji i regionu, srodni klasteri i udruženja.
 
U saradnji sa Forumom za organsku proizvodnju održana je i manifestacija "Čuvarkuća" u okviru koje su posetioci imali priliku da probaju tradicionalnu hranu i uživaju u kulturno-umetničkom programu.
  • Jasna

    30.09.2018 12:08
    Na novosadskom poljoprivrednom fakultetu postoji smer organske proizvodnje a za one koji su ga završili kažu nisu nam potrebni takvi ,,stručnjaci" koji nemaju ni dana praktičnog islustva. Krajnje je vreme da se nešto učini, poveže nauka i praksa. Možda bi Centar za organsku proizvodnju mogao da napravi prvi korak u tom smeru jer ko i kome će držati radionice i seminare kad svi napuste zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina