Škola u somborskoj opštini ove godine nije upisala nijednog đaka prvaka

U Osnovnu školu "Petar Kočić" u Riđici, naselju koje je deo Sombora, ove godine po prvi put neće krenuti nijedan đak prvak.
Škola u somborskoj opštini ove godine nije upisala nijednog đaka prvaka
Foto: Pixabay
Školsko zvono oglasiće se za ukupno 81 učenika, koliko ih trenutno pohađa ovu školu, priča za 021 direktorka ustanove Jasna Radusin.
 
Među njima po prvi put nema najmlađih đaka i to je pojava koja je neprijatno iznenadila sve, uprkos višedecenijskom padu broja stanovnika ovog sela u Zapadnoj Bačkoj.
 
"Ne znam šta se ove godine dogodilo, poklopilo i izdešavalo. Poslednjih godina je bilo i po 10, do 13 novih đaka, ali ove godine nijedan. Doduše, u odnosu na neke druge seoske škole koje imaju 50 ili čak manje učenika, mi smo u nekoj boljoj varijanti", priča direktorka jedine škole u Riđici.
 
To znači da škola u ovom trenutku, priča Radusin, nema ni 15 učenika po odeljenju.
 
"Mi smo škola, ali i vrsta multifunkcionalnog centra u Riđici - u sklopu škole imamo obdanište, biblioteku, novu sportsku halu kakav ceo Sombor nema. Ali nažalost ne i dece da se tu igraju", naglašava naša sagovornica.
 
Situacija nije oduvek bila ovakva - naprotiv, Riđica je imala veliki broj đaka i toga se za 021 priseća nekadašnji đak prvak, polaznik davne 1954. godine, Nikola Milanko
 
Kako priča nekadašnji učenika OŠ "Petar Kočić" u ovom somborskom mestu, upravo je ta generacija kojoj je pripadao bila najbrojnija u istoriji celog sela, te je brojala čak 1.000 đaka u trenutku kad je on stigao do osmog razreda.
 
Ta generacija je, recimo, imala šest razreda sa po 30 đaka, a čak 170 đaka prvaka poput njega.
 
"Desetak narednih generacija ih je bilo između 120 i 130, a u školi je bilo između 950 i 1.000 učenika", navodi Nikola Milanko.
 
Uprkos negativnom trendu koji je generalno zastupljen u seoskim sredinama u Vojvodini, direktorka OŠ "Petar Kočić" Jasna Radusin uverena je da ovo stanje nije konačno.
 
"Narednih godina će biti bolje i situacija će se popraviti. Sledeće školske godine očekujemo možda oko 15 novih polaznika, ali ove godine su se neke stvari poklopile i rezultirale nečim što je za sve šokantno", smatra Radusin.
  • Limanac

    02.09.2020 09:18
    Moj sin pohađa 4 razred oš Žarko Zrenjanin. Svake školske godine ima po drugara manje jer se neko odselio u inostranstvo. Ako je tako na Limanu, kogu misliti kako je u Apatinu ili Bečeju.
  • H

    02.09.2020 09:09
    H
    Sva sela u okolini Sombora imaju mali broj đak u poređenju sa 1990-tim, 1980-tim, a naravno i 1960-tim. Jedna škola u gradu je već zatvorena, jer nema đaka.
    Za uvoznika: Isto važi i za manjiska sela, imaju po 8 đaka, a što se tiče škole u centru grada koju je ove godine upisalo samo 30 đaka, 2 đaka će slušati nastavu na mađarskom jeziku. Postavlja se pitanje čemu nastava u toj školi i plaćanje plata nastavnicima kad ih ima više nego đaka.
    Kad su radnike otpustili 2000-ih, niko nije plakao za onima koji imaju po dvoje maloletne dece, a direktor firme bio između ostalog Horvat, kadrovska Musliman, a deca prosvetnih radnika i zaposlenih u socijalnoj službi se ismevala deci koja nemaju najnoviju garderobu ili radnicima koji sebi odseku prst tokom štrajka.
    Sve u službi nacionalnosti i narodnosti i bratstva i jedinstva, i naravno urođenika i parazita.
  • Pera

    01.09.2020 17:43
    Kominterna radi više od veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.