Subotica: Ustavni sud na strani prosvetara

Ustavni sud Srbije proglasio je nezakonitim i neustavnim pojedine odredbe Sporazuma o naknadi troškova prevoza zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju u Subotici.

Ustavni sud Srbije proglasio je nezakonitim i neustavnim pojedine odredbe Sporazuma o naknadi troškova prevoza zaposlenih u obrazovanju i vaspitanju u Subotici.

Sporazum je zaključen jula 2009. godine, a osporene odredbe propisuju da zaposleni imaju pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa posla ako stanuje u udaljenosti od najmanje 2,5 kilometara i dalje od škole, te da će se zaposlenima koji naknadu troškova ostvaruju u dinarskom iznosu naknada isplaćivati u visini od 75 odsto od cene mesečne karte.

Po oceni Ustavnog suda, lokalna samouprava ne može da uređuje uslove pod kojima se ovo pravo ostvaruje, pošto se oni, na osnovu Zakona o radu, uređuju kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ustavni sud je utvrdio da je lokalna samouprava ovlašćena samo da obezbeđuje sredstva u budžetu za prevoz zaposlenih u školama, bez prava da svojim aktom propiše uslove pod kojima zaposleni ostvaruju ovo pravo i da pravi razliku između zaposlenih koji su se opredelili za mesečne karte i onih koji naknadu primaju u punom iznosu, odnosno u visini cene prevozne karte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina